Odhaleno: izraelští špioni píšící americké zprávy

Alan Macleod

22.10.2024 Komentáře Témata: Izrael, Propaganda 3064 slov

Rok po útocích ze 7. října se Netanjahu veze na vítězné vlně“ Tak zní titulek nedávného článku na serveru Axios, který popisuje izraelského premiéra, jenž se veze na neporazitelné vlně triumfů. Mezi tyto ohromující vojenské „úspěchy“, jak uvádí jeho autor Barak Ravid, patří bombardování Jemenu, atentáty na šéfa Hamásu Ismaila Haníju a vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a útok na pager proti Libanonu.

Tentýž autor se nedávno proslavil článkem, v němž tvrdil, že izraelské útoky proti Hizballáhu „nemají vést k válce, ale jsou pokusem o dosažení ‚deeskalace prostřednictvím eskalace‘“. Uživatelé na sociálních sítích se Ravidovi za tuto bizarní, orwellovskou argumentaci vysmívali. Téměř všem však uniklo, že Barak Ravid je izraelský špion – nebo jím alespoň donedávna byl. Ravid je bývalým analytikem izraelské špionážní agentury Unit 8200 a ještě loni, byl stále záložníkem skupiny Izraelských obranných sil.

Jednotka 8200 je největší a možná nejkontroverznější izraelskou špionážní organizací. Je zodpovědná za mnoho významných špionážních a teroristických operací, včetně nedávného útoku na pager, při němž byly zraněny tisíce libanonských civilistů. Jak odhalí toto vyšetřování, Ravid není zdaleka jediným bývalým izraelským špionem, který pracuje v předních amerických médiích a usilovně se snaží získat podporu Západu pro akce své země.

Bílý dům Insider

Ravid se rychle stal jednou z nejvlivnějších osob v tiskovém sboru Kapitolu. V dubnu získal prestižní cenu tiskových korespondentů Bílého domu „za celkové vynikající zpravodajství o Bílém domě“ – jedno z nejvyšších ocenění v americké žurnalistice. Porotci byli ohromeni tím, co popsali jako jeho „hluboké, téměř důvěrné zdroje ve Spojených státech i v zahraničí“, a vybrali šest článků jako příkladné novinářské práce.

Většina z nich spočívala v prostém otisknutí anonymních zdrojů z Bílého domu nebo izraelské vlády, jejich zviditelnění a distancování prezidenta Bidena od hrůz izraelského útoku na Palestinu. Jako takové se funkčně nelišily od tiskových zpráv Bílého domu. Například jeden příběh, který porotci vybrali, nesl název „Scoop: Biden řekl Bibimu, že třídenní přestávka v bojích by mohla pomoci zajistit propuštění některých rukojmích“, a představoval 46. prezidenta Spojených států jako oddaného lidumila, který se pekelně snaží snížit utrpení. Další popisoval, jak „frustrovaný“ začíná být Biden z Netanjahua a izraelské vlády.

Protestující vyzvali novináře, aby se této události vyhnuli ze solidarity se svými padlými kolegy v Gaze (což v době psaní tohoto článku činí nejméně 128 novinářů). Nejenže k bojkotu akce nedošlo, ale organizátoři udělili nejvyšší ocenění izraelskému zpravodajskému důstojníkovi, který si získal pověst snad nejposlušnějšího stenografa moci ve Washingtonu.

Ravidovi cenu osobně předal prezident Biden, který ho objal jako bratra. To, že známý (bývalý) izraelský špion mohl Bidena takto obejmout, vypovídá nejen o důvěrném vztahu mezi Spojenými státy a Izraelem, ale i o tom, do jaké míry establishmentová média drží moc v šachu.

Ravid si udělal jméno tím, že nekriticky otiskoval lichotivé informace, které mu poskytla buď americká, nebo izraelská vláda, a vydával je za senzaci. V dubnu napsal, že „prezident Biden ve čtvrtečním telefonátu položil izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi ultimátum: Biden v telefonátu premiérovi USA v Gaze ujistil: „Pokud Izrael nezmění kurz v Gaze, ‚nebudeme vás moci podpořit‘“ a že „nejsilněji za šest měsíců války prosazuje ukončení bojů v Gaze a poprvé varuje, že politika USA v této válce bude záviset na tom, zda Izrael přistoupí na jeho požadavky“, mezi něž patří „okamžité příměří“. V červenci zopakoval anonymní zdroje, které mu sdělily, že Netanjahu a Izrael usilují o „diplomatické řešení“ – další velmi pochybné tvrzení.

Mezi další Ravidovy články, které se drží stejného schématu, patří např:

Toto neúnavné bělení Bidenovy vlády vyvolalo na internetu rozsáhlý posměch.

„AXIOS EXCLUSIVE: Poté, co Biden prodal Netanjahuovi zbraně za miliony dolarů, pustil – nahlas – „Bad Blood“ od Taylor Swift. 'Každý to mohl slyšet,' tvrdí zdroj blízký Bidenovi,“ napsal na Twitteru uživatel X David Grossman. „Pokračuje v předávání velkých balíků peněz a zbraní, ale kroutí hlavou, aby každý věděl, že s tím tak trochu nesouhlasím,“ zavtipkoval komik Hussein Kesvani v reakci na Ravidův poslední článek, který naznačuje, že Biden je vůči izraelské vládě ‚stále nedůvěřivější‘.

Po celou dobu tohoto údajného rozkolu mezi USA a Izraelem Bidenova administrativa nadále vyjadřovala nadšenou podporu izraelským ofenzivám, blokovala rezoluce o příměří a palestinské státnosti v OSN a za posledních 12 měsíců poslala Izraeli zbraně v hodnotě 18 miliard dolarů. Bez ohledu na to, jak pochybné tyto zprávy Axiosu jsou, plní tedy pro Washington zásadní roli, neboť umožňují Bidenově administrativě distancovat se od toho, co mezinárodní orgány označily za genocidu. Ravidova funkce spočívá ve vytváření souhlasu s vládou mezi elitním liberálním publikem, které čte Axios, což mu umožňuje nadále věřit, že USA jsou čestným zprostředkovatelem míru v západní Asii, a nikoliv klíčovým podporovatelem Izraele.

Ravid neskrývá své otevřené pohrdání Palestinci. V září retweetoval příspěvek, ve kterém uvedl: „V září jsem se rozhodl, že budu pokračovat ve své práci:

To je palestinsko-nacistický způsob... shrábnou ústupky, aniž by za ně něco dali, a pak tyto ústupky použijí jako základ pro další kolo jednání. PaliNazi neumějí říkat pravdu.“

O necelý týden později propagoval velmi pochybné tvrzení izraelského ministra obrany Yoava Gallanta, že izraelské obranné síly našly fotografii dětí vůdce brigád al-Kassám Mohammeda Sinvara, jak slaví před obrovským obrazem letadel, která narazila do Světového obchodního centra. Gallant prohlásil, že tento obrázek – zjevně se snažící falešně spojit Palestince s 11. zářím – našli v tunelu, „kde se bratři Sinwarové schovávali jako krysy“.

Nechvalně proslulá špionážní agentura

Jednotka 8200, založená v roce 1952, je největší a nejkontroverznější divizí izraelské armády.

Od 7. října 2023 je tato skupina zodpovědná za tajné operace, špionáž, sledování a kybernetickou válku a je v popředí zájmu celého světa. Je všeobecně označována za organizaci, která stojí za nechvalně proslulým pagerovým útokem na Libanon, při němž zahynulo nejméně devět lidí a přibližně 3 000 osob bylo zraněno. Zatímco mnozí v Izraeli (i sám Ravid) tuto operaci vítali jako úspěch, ve světě byla odsouzena jako ohavný teroristický čin, a to i bývalým ředitelem CIA Leonem Panettou.

Podle vyšetřování izraelského časopisu +972 Magazine Izrael používá software nazvaný Lavender, který vytváří profily každého člověka v Gaze a přiděluje mu skóre 1-100 na základě vnímaného spojení jednotlivců s Hamasem. Široká škála charakteristik, včetně sdílení podobných pracovních rozvrhů nebo členství ve skupině WhatsApp se známým členem Hamasu, by zvýšilo skóre. Pokud by číslo jednotlivce dosáhlo určité úrovně, byl by automaticky zařazen na seznam zabití. Jen v prvních měsících války Lavender identifikovala přes 37 000 Palestinců, kteří měli být popraveni.

Lavedner je známy tím, že je výrazně náchylný k chybám. Mnoho profesí s podobnými komunikačními vzorci, jako mají operativci Hamásu nebo palestinského Islámského džihádu, včetně policistů a hasičů, nebo dokonce lidí se stejným jménem jako odbojáři, bylo označeno k popravě. Zdroje Izraelských obranných sil (IDF) uvádějí 10% míru falešně pozitivních výsledků.

Analytici IDF nicméně dostali pokyn, aby návrhy Lavenderu považovali za rozkazy, čímž se z programu stal automatický seznam zabitých. Jeden z nich uvedl, že každému cíli věnovali pouhých 20 vteřin a pouze zkontrolovali, zda osoba, kterou Thielův software označil k popravě, je muž. Jinak tam lidé byli jen proto, aby "razítkovali" Lavenderovo rozhodnutí.

Odkaz

Jednotka 8200 rovněž sestavila seznam osob k zabití v Gaze (podrobněji viz sloupeček vpravo) který je poháněn umělou inteligencí a který navrhuje desítky tisíc osob (včetně žen a dětí) k zavraždění. Tento software byl hlavním mechanismem zaměřování, který IDF použily v prvních měsících útoku na hustě obydlené pásmo.

Jednotka 8200, označovaná za izraelský Harvard, je jednou z nejprestižnějších institucí v zemi. Výběrové řízení je vysoce konkurenční; rodiče utrácejí celé jmění za kurzy přírodních věd a matematiky pro své děti v naději, že budou vybrány pro službu v této škole, což jim otevře lukrativní kariéru v rozvíjejícím se izraelském hi-tech sektoru.

Slouží také jako ústřední bod izraelského futuristického represivního státního aparátu. Pomocí gigantického množství údajů shromážděných o Palestincích sledováním každého jejich pohybu prostřednictvím kamer s rozpoznáváním obličejů, které monitorují jejich hovory, zprávy, e-maily a osobní údaje, vytvořila jednotka 8200 dystopickou síť, kterou využívá ke sledování, obtěžování a potlačování Palestinců.

Jednotka 8200 sestavuje spisy každého Palestince, včetně jeho zdravotní anamnézy, sexuálního života a historie vyhledávání, aby tyto informace mohly být později použity k vydírání nebo vydírání. Pokud například jednotlivec podvádí svého manžela, nutně potřebuje lékařskou operaci nebo je tajně homosexuál, může to být použito jako páka k tomu, aby se z civilistů stali informátoři a špioni pro Izrael. Jeden z bývalých agentů jednotky 8200 uvedl, že v rámci výcviku dostal za úkol zapamatovat si různá arabská slova pro „gaye“, aby je mohl v rozhovorech odposlouchávat.

Operativci jednotky 8200 vytvořili některé z nejstahovanějších aplikací na světě a mnoho z nejznámějších špionážních programů, včetně programu Pegasus. Pegasus byl používán ke sledování desítek politických vůdců po celém světě, včetně francouzského Emmanuela Macrona, jihoafrického Cyrila Ramaphosy a pákistánského Imrana Chána.

Izraelská vláda schválila prodej systému Pegasus Ústřední zpravodajské službě, stejně jako některým z nejautoritativnějších vlád na planetě. Patřila mezi ně i Saúdská Arábie, která tento software použila ke sledování novináře listu Washington Post Džamála Chášukdžího předtím, než byl zavražděn saúdskými agenty v Türkiji.

Nedávné šetření MintPress News zjistilo, že velkou část celosvětového trhu s VPN vlastní a provozuje izraelská společnost, v jejímž čele a spoluzakladateli stojí absolvent Unit 8200.

V roce 2014 sepsalo 43 záložníků jednotky 8200 společné prohlášení, v němž prohlásili, že již nejsou ochotni v této jednotce sloužit kvůli jejím neetickým praktikám, mezi něž patří nerozlišování mezi běžnými palestinskými občany a teroristy. V dopise rovněž upozornili, že jejich zpravodajské informace byly předávány vlivným místním politikům, kteří je využívali podle svého uvážení.

Toto veřejné prohlášení vyvolalo u Ravida hněv na jeho spolupracovníky. V návaznosti na tento skandál Ravid vystoupil v izraelském armádním rozhlase, kde na informátory zaútočil. Ravid prohlásil, že vystupovat proti okupaci Palestiny znamená vystupovat proti Izraeli samotnému, protože okupace je základní „součástí“ Izraele. „Pokud je problémem skutečně okupace,“ řekl, “pak jsou problémem i vaše daně – financují vojáka na kontrolním stanovišti, vzdělávací systém... a 8200 je velký obrat.“

Pomineme-li Ravidovy komentáře, nabízí se otázka: je opravdu přijatelné, aby členové skupiny určené k infiltraci, sledování a cílení na cizí obyvatelstvo, která vyrobila mnoho nejnebezpečnějších a nejinvazivnějších špionážních technologií na planetě a která obecně stojí za sofistikovanými mezinárodními teroristickými útoky, psali Američanům zprávy o Izraeli a Palestině? Jaká by byla reakce, kdyby byli vysoce postavení představitelé amerických médií odhaleni jako zpravodajští důstojníci Hizballáhu, Hamásu nebo ruské F.S.B.?

Zprávy o Izraeli, které vám přináší Izrael

Ravid však není zdaleka jediným vlivným americkým novinářem s hlubokými vazbami na izraelský stát. Šachar Peled strávila tři roky jako důstojnice v jednotce 8200, kde vedl tým analytiků v oblasti sledování, zpravodajství a kybernetické války. Pracovala také jako technologická analytička izraelské zpravodajské služby Šin Bet. V roce 2017 byla najata jako producentka a autorka pro televizi CNN a tři roky připravovala segmenty pro pořady Fareeda Zakarii a Christiane Amanpourové. Později ji společnost Google najala na pozici seniorní mediální specialistky.

[Bývalá izr...]
Bývalá izraelská špionka Šachar Peled pracovala v izraelském zpravodajství i24 News, než získala práci v CNN a později ve společnosti Google.

Dalším agentem jednotky 8200, který začal pracovat pro CNN, je Tal Heinrich. Heinrich strávil jako agent jednotky 8200 tři roky. V letech 2014 až 2017 pracovala v terénu a jako producentka zpravodajství v notoricky proizraelské jeruzalémské kanceláři CNN, kde byla jedním z hlavních novinářů, kteří utvářeli americké chápání operace Ochranné ostří, izraelského bombardování Gazy, při němž zahynulo více než 2 000 lidí a statisíce byly vysídleny. Heinrichová později CNN opustila a nyní je oficiální mluvčí premiéra Benjamina Netanjahua.

Záliba CNN v najímání izraelských státních představitelů pokračuje dodnes. Například Tamar Michaelisová v současné době pracuje pro televizi a vytváří většinu jejího izraelsko-palestinského obsahu. A to i přesto, že dříve působila jako oficiální mluvčí IDF v izraelských obranných silách.

Deník The New York Times mezitím zaměstnal Anat Schwartzovou, bývalou důstojnici izraelské vojenské rozvědky s nulovými novinářskými zkušenostmi. Schwartzová byla spoluautorkou nechvalně proslulého a nyní zdiskreditovaného odhalení „Výkřiky beze slov“, které tvrdilo, že bojovníci Hamásu 7. října systematicky sexuálně znásilňovali Izraelce. Sami zaměstnanci Timesů se vzbouřili kvůli nedostatku důkazů a ověřování faktů v článku.

Několik zaměstnanců New York Times, včetně hvězdného sloupkaře Davida Brookse, má děti sloužící v IDF; i když o regionu informují nebo nabízejí své názory, Timesy tyto do očí bijící střety zájmů svým čtenářům nikdy neodhalily. Stejně tak nezveřejnil, že pro šéfa své kanceláře koupil dům v Jeruzalémě, který byl v roce 1948 ukraden rodině palestinské intelektuálky Ghady Karmiové.

MintPress News loni s Karmiovou vedl rozhovor o její poslední knize a izraelských pokusech ji umlčet. Bývalý autor časopisu New York Times a současný šéfredaktor časopisu The Atlantic Jeffrey Goldberg (Američan) zanechal studia na Pensylvánské univerzitě, aby se během první palestinské intifády (povstání) stal dobrovolníkem ve vězeňské stráži IDF. Ve svých pamětech Goldberg odhalil, že během služby v IDF pomáhal krýt týrání palestinských vězňů.

Také společnosti působící v oblasti sociálních médií jsou plné bývalých agentů jednotky 8200. Studie MintPress z roku 2022 zjistila, že pro Google pracuje ne méně než 99 bývalých agentů Jednotky 8200.

Desítky bývalých špionů z této kontroverzní jednotky zaměstnává také Facebook. Patří mezi ně i Emi Palmor, která zasedá v dozorčí radě společnosti Meta. Tato 21členná komise nakonec rozhoduje o směřování Facebooku, Instagramu a dalších nabídek společnosti Meta a rozhoduje o tom, jaký obsah povolit, podporovat a jaký potlačit. Organizace Human Rights Watch oficiálně odsoudila společnost Meta za systematické potlačování palestinských hlasů napříč jejími platformami a jen v říjnu a listopadu 2023 zdokumentovala více než 1 000 případů zjevné protipalestinské cenzury. Míru této zaujatosti podtrhuje skutečnost, že v jednu chvíli Instagram automaticky vkládal slovo „terorista“ do profilů uživatelů, kteří se označovali za Palestince.

Navzdory rozšířeným tvrzením amerických politiků, že se jedná o semeniště protiizraelského a antisemitského rasismu, zaměstnává TikTok na klíčových pozicích ve své organizaci také mnoho bývalých agentů jednotky 8200. Například v roce 2021 zaměstnala Asafa Hochmana jako globálního vedoucího produktové strategie a operací. Před nástupem do TikToku strávil Hochman více než pět let jako izraelský špicl. Nyní pracuje pro společnost Meta.

Proizraelská cenzura shora dolů

Pokud jde o izraelský útok na své sousedy, korporátní média trvale projevují proizraelskou zaujatost. Například deník New York Times se pravidelně zdržuje identifikace pachatele násilí, pokud je jím izraelská armáda, a genocidu přibližně 750 000 Palestinců v roce 1948 označuje za pouhou „migraci“. Studie zpravodajství listu zjistila, že slova jako „masakr“, „masakr“ a „strašlivý“ se při popisu izraelských obětí objevují 22krát častěji než při popisu palestinských, a to navzdory gigantickému rozdílu v počtu zabitých na obou stranách.

Mezitím v příběhu o tom, jak izraelští vojáci vystřelili 335 nábojů na auto s palestinským dítětem a poté zastřelili záchranáře, kteří ji přišli zachránit, CNN otiskla titulek „Pětiletá palestinská dívka nalezena mrtvá poté, co byla uvězněna v autě s mrtvými příbuznými“ – což je titulek, který by se dal interpretovat tak, že její smrt byla tragickou nehodou.

K takovému způsobu informování nedochází náhodou. Ve skutečnosti přichází přímo shora. Z uniklého memoranda deníku New York Times z listopadu vyplývá, že vedení společnosti výslovně nařídilo svým reportérům, aby při diskusi o izraelských akcích nepoužívali slova jako „genocida“, „vyvražďování“ a „etnické čistky“. Zaměstnanci Timesů se musí ve svých zprávách zdržet používání slov jako „uprchlický tábor“, „okupované území“ nebo dokonce „Palestina“, což téměř znemožňuje sdělit publiku některá základní fakta.

Zaměstnanci CNN jsou pod podobným tlakem. V říjnu loňského roku rozeslal nový výkonný ředitel Mark Thompson všem zaměstnancům oběžník, v němž jim nařídil, aby dbali na to, že za násilí je zodpovědný Hamás (a nikoli Izrael), že musí vždy používat přezdívku „ovládaný Hamásem“, když hovoří o ministerstvu zdravotnictví v Gaze a počtech mrtvých civilistů, a zakázal jim jakékoli informování o stanoviscích Hamásu, o nichž jeho vrchní ředitel pro zpravodajské standardy a postupy zaměstnancům řekl, že „nejsou hodny zpravodajství“ a že se rovnají „podněcující rétorice a propagandě“.

Jak Times, tak CNN vyhodily několik novinářů kvůli jejich odporu k izraelským akcím nebo podpoře osvobození Palestiny. V listopadu byla vyhozena Jazmine Hughesová z Timesů poté, co podepsala otevřený dopis, v němž se postavila proti genocidě v Palestině. Předloni noviny vypověděly smlouvu Hosamu Salemovi po nátlakové kampani proizraelské skupiny Honest Reporting. A moderátor CNN Marc Lamont Hill byl v roce 2018 náhle propuštěn za to, že ve svém projevu v OSN vyzval k osvobození Palestiny.

Velké organizace jako Axios, CNN a New York Times samozřejmě vědí, koho zaměstnávají. Jedná se o jedny z nejžádanějších novinářských pozic a o každou z nich se pravděpodobně ucházejí stovky uchazečů. Skutečnost, že si tyto organizace vybírají izraelské špiony přednostně před všemi ostatními, vyvolává vážné otázky ohledně jejich novinářské důvěryhodnosti a jejich účelu.

Najímání agentů z jednotky 8200 k přípravě amerického zpravodajství by mělo být stejně nemyslitelné jako zaměstnávání bojovníků Hamásu nebo Hizballáhu jako reportérů. Přesto jsou bývalí izraelští špioni pověřeni informováním americké veřejnosti o probíhajících ofenzivách své země proti Palestině, Libanonu, Jemenu, Íránu a Sýrii. Co to vypovídá o důvěryhodnosti a zaujatosti našich médií?

Vzhledem k tomu, že Izrael by nemohl pokračovat v této válce bez americké pomoci, je boj o americkou mysl stejně důležitý jako akce na místě. A jak propagandistická válka pokračuje, hranice mezi novinářem a bojovníkem se stírají. Skutečnost, že mnozí z předních novinářů, kteří nás zásobují zprávami o Izraeli/Palestině, jsou doslova bývalými agenty izraelské rozvědky, to jen podtrhuje.

Alan MacLeod je vedoucím pracovníkem MintPress News. Po dokončení doktorátu v roce 2017 vydal dvě knihy: Špatné zprávy z Venezuely: Dvacet let falešných zpráv a dezinformací a Propaganda v informačním věku: Stále vyrábíme souhlas, a také číslo akademických článků . Přispíval také do FAIR.org, The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine a Common Dreams.

Revealed: The Israeli Spies Writing America’s News vyšel 16.10.2024 na mintpressnews.com. Překlad v ceně 1236 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 40)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

61

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc říjen přispělo 83 čtenářů částkou 21 295 korun, což je 61 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Urychleme vojenskou pomoc Ukrajině, vyzval předseda Evropské rady Michel25.10.24 07:21 Evropská unie 0

The Times - Izrael odložil útok na Írán kvůli úniku amerických tajných dokumentů25.10.24 07:08 Izrael 0

"Dopis pragováků " z roku 1968 se podobá rezignaci etické komise na VŠE24.10.24 19:39 Česká republika 0

Čistí se Ukrajina od nežidovského obyvatelstva? Izrael 2.0 jako skutečný důvod majdanu v roce 2014?24.10.24 18:42 Ukrajina 2

Růst cen zlata pokračuje24.10.24 18:30 Neurčeno 0

Volební podvod v Moldavsku pro připojení k Evropské unii24.10.24 18:11 Moldova 2

Švédsko vyznamená Blinkena a další rytíři za jejich roli při vstupu do NATO23.10.24 21:25 Švédsko 1

Na Ukrajině začaly banky blokovat bankovní karty "popíračů"23.10.24 21:23 Ukrajina 0

Ukrajinský státní dluh v roce 2025 překročí 100 % HDP23.10.24 20:22 Ukrajina 1

Prezident Alexander van der Bellen pověřil sestavením vlády poražené strany23.10.24 18:16 Rakousko 0

Dítě nelze vyjmout z výuky o LGBT jen kvůli nesouhlasu rodičů23.10.24 11:12 Česká republika 5

Eurostat koriguje skutečný schodek rozpočtu 23.10.24 07:33 Česká republika 1

Takto chtěli Gruzii zatáhnout do války, tvrdí mocný muž22.10.24 18:41 Gruzie 0

Londýn převede (ukrade) ruské peníze do ukrajinského rozpočtu22.10.24 18:17 Británie 4

Robert Fico: Verejné financie dostala po Matovičovi a Ódorovi súčasná vláda v najhoršom stave z celej EÚ22.10.24 18:08 Slovensko 0

Byli jsme na křižovatce aneb vládní lži a represe nedávné doby22.10.24 14:39 Česká republika 1

Zdeněk Koudelka: Půjdou Fiala a Bartoš před soud za miliardové škody?22.10.24 07:24 Česká republika 0

Na Ukrajině se asi schyluje k boji Severokorejců s Jihokorejci. Soul plánuje poslat Zelenskému své vojáky22.10.24 07:02 Ukrajina 1

V Oděse našli mrtvého Gennadije Bejbutjana, který násilím verboval lidi do armády21.10.24 23:31 Ukrajina 0

100 000 lístků pro 500 000 lidí. „Jasné důkazy, že chtěli koupit 300 000 hlasů.“ Kolem Moldavska to vře21.10.24 19:25 Moldova 2

Měnové kurzy

USD
23,40 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
30,35 Kč
Kanadský dolar
16,85 Kč
Australský dolar
15,46 Kč
Švýcarský frank
27,01 Kč
100 japonských jenů
15,37 Kč
Čínský juan
3,29 Kč
Polský zloty
5,81 Kč
100 maď. forintů
6,25 Kč
Ukrajinská hřivna
0,57 Kč
100 rublů
24,13 Kč
1 unce (31,1g) zlata
64 173,09 Kč
1 unce stříbra
786,49 Kč
Bitcoin
1 565 992,17 Kč

Poslední aktualizace: 25.10.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 2 141