Írán a Izrael

Thierry Meyssan

9.10.2024 Komentáře Témata: Izrael, Írán 1522 slov

Děláme velký omyl, když si myslíme, že celý Írán je proti izraelské kolonizaci Palestiny. Skupina Íránců, i když menšinová, stále doufá v oživení obchodu se Západem i za cenu dohody s genocidním režimem Benyamina Netanjahua.

[Proamerick...]
Proamerický prezident Hášimí Rafsandžání se stal nejbohatším mužem své země díky obchodu se zbraněmi s Elliottem Abramsem. Později vyslal íránské vojáky, aby pod velením NATO bojovali v Bosně a Hercegovině. Nakonec se podílel na barevné revoluci, která se pokusila svrhnout jeho nástupce, prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

Většina z nás si myslí, že Íránská islámská republika je zaměřena především proti Izraeli. To je nepochopení učení imáma Chomejního a ignorování mnoha vztahů mezi oběma zeměmi.

Rúholláh Chomejní byl antiimperialistou v zemi, která trpěla nejprve od Velké Británie a poté od Spojených států.

Na Západě se o tom neví, ale během první světové války Írán postihl strašlivý hladomor, který zdecimoval třetinu, nebo dokonce polovinu obyvatelstva, a Írán se tak stal jednou z hlavních obětí tohoto konfliktu [1]. Tato katastrofa nebyla na Západě téměř vůbec studována a v pracích o Velké válce se zpravidla nezmiňuje. Íránci jsou každopádně přesvědčeni, že tato genocida byla způsobena rekvizicí úrody pro výživu britské armády proti Osmanům a Rusům. Následně v roce 1953 Spojené království spojilo své síly se Spojenými státy, aby svrhlo premiéra Mohammada Mossadegha, který znárodnil ropu na úkor Anglo-perské ropné společnosti, a prosadilo nacistu Fazlolláha Zahedího jako jeho nástupce [2]. Ten pak s pomocí skupiny revizionistických sionistů delegovaných Jicchakem Šamirem, tehdejším šéfem pobočky izraelského Mosadu, zřídil sadistickou politickou policii SAVAK [3].

[Šáhovu pol...]
Šáhovu politickou policii SAVAK vedl Teymour Bakhtiar, ale jejími důstojníky byli bývalí členové německého gestapa a izraelští revizionističtí sionisté.

Proto jsou spisy ajatolláha Chomejního vždy nejprve namířeny proti Spojeným státům a Velké Británii („velký a malý Satan“), přičemž Izrael je prezentován pouze jako výraz anglosaských států, nikoli jako nezávislá mocnost.

Úzké vazby Perské říše s Izraelem však nikdy nepřestaly. Ropovod Ejlat-Aškelon, vybudovaný v roce 1968 za účasti šáha, dodnes provozuje společnost vlastněná napůl Izraelem a napůl Íránem. Jakékoli zveřejnění informací o vlastnících tohoto ropovodu se v Izraeli trestá 15 lety vězení [4].

Po těchto bodech je vhodné připomenout význam aféry Írán-Contra v dějinách Islámské republiky.

Tuto operaci amerických tajných služeb vymyslel SS-Hauptsturmführer Klaus Barbie, který organizoval diktaturu Huga Banzera v Bolívii a medellínský kartel. Jednalo se o dodávky zbraní proamerickým žoldákům, kteří bojovali proti revoluci hlásící se k Augustu Sandinovi („sandinisté“). Barbie byl však zatčen a vydán do Francie. Případu se ujal plukovník Oliver North, který vedl tajný tým zabijáků v rámci Rady národní bezpečnosti. Představoval si mnohem složitější operaci: osvobodit americké civilisty, kteří byli během libanonské občanské války vzati jako rukojmí, výměnou za zbraně pro Íránskou islámskou republiku, aby se mohla bránit během války, kterou jí vnutil Irák, a svrhnout prezidenta Saddáma Husajna. Tyto zbraně údajně Izrael převzal z těch, které mu dodaly Spojené státy, a předal je Íránu. Některé z nich se však měly dostat k nikaragujským Contras. Tento projekt získal podporu asistenta ministra zahraničí, revizionistického sionisty Elliotta Abramse.

Byl proto navázán kontakt s íránským poslancem Hasanem Rohanim, kterého americké služby znaly ještě z dob šáha. Ten je seznámil s předsedou madžlisu (parlamentu) Hášemím Rafsandžáním. Operace byla tak důležitá, že provize vyplacené posledně jmenovanému mu umožnily stát se nejbohatším mužem ve své zemi.

Přes všechna oficiální vyšetřování, která byla v této temné aféře vedena, zůstává to nejdůležitější utajeno. V každém případě je jasné, že Hasan Rúhání (který se stal prezidentem v letech 2013-2021) a Hášemí Rafsandžání (který se stal prezidentem v letech 1989-1997) byli spolupracovníky týmu Olivera Northa a Elliotta Abramse.

V letech 2006-2007 Elliott Abrams – stále ještě on – spolu s Liz Cheneyovou (dcerou viceprezidenta Dicka Cheneyho) řídil Skupinu pro politiku a operace v Sýrii; průřezovou instituci administrativy Bushe ml. s přísně tajným rozpočtem. Dohlížela na pomoc íránské opozici a všem, kdo bojují proti „režimu mulláhů“, ať už jsou kdekoli.

[Revizionis...]
Revizionistický sionista Elliott Abrams nejenže rozséval teror v Latinské Americe, ale také ovlivňoval íránskou politiku, přivedl k moci současnou koalici Benjamina Netanjahua a léta zaměstnával současného francouzského ministra pro evropské záležitosti Benjamina Haddada.

Oliver North již není aktivní, ale Elliott Abrams organizoval poslední volební kampaň Benjamina Netanjahua, jeho spojenectví s kahanisty (Židovské síly Itamara Ben-Gvira a Židovský domov Bezalela Smotricha), aby reformoval revizionistické sionistické hnutí (fašisty Zeeva Jabotinského [5]), a jeho transformaci izraelských právních ústavních pravidel (což opozice a mnozí komentátoři označili za „státní převrat“).

Íránci nechtějí zničit své soupeře. Proto si zvykli, že když se dvě skupiny dostanou do konfliktu, vytvoří komisi, která je usmíří. Protože se to zpravidla nepodaří a naopak se sama dostane do konfliktu s jinou institucí, vytvoří čtvrtou a tak dále. Nakonec získají velmi složité organizační schéma, v němž sebemenší rozhodnutí vyžaduje tucet podpisů, které se nikdy nikomu nepodaří všechny shromáždit. Systém se tak sám zablokoval.

V letech 1993-1994 vyslaly Revoluční gardy vojáky bojovat po boku NATO do Bosny a Hercegoviny. Přišli na pomoc prezidentovi Aliji Izetbegovićovi. Mezi Islámskou republikou prezidenta Hášimího Rafsandžáního a Anglosasy neexistoval žádný odpor. Na této společné operaci se podílela Saúdská Arábie a Arabská legie Usámy bin Ládina.

V roce 2005 byla zahájena rozsáhlá tisková kampaň proti novému íránskému prezidentovi, antiimperialistovi Mahmúdu Ahmadínežádovi. Agentura Reuters si vymyslela prohlášení prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, aby lidé uvěřili, že chce vymazat Izrael z mapy. Tento falešný citát vyvolal odsouzení Rady bezpečnosti OSN, než byla intoxikace odhalena a agentura Reuters napsala popření [6]. Prezident Ahmadínežád pouze řekl, že Stát Izrael bude stejně jako Sovětský svaz časem smeten, nikoli že by jeho obyvatelstvo mělo být svrženo do moře. Nevadí: nepravdivý citát je nyní zařazen do mnoha knih jako prokázaný fakt.

V té době také Anglosasové zahájili kampaň, která měla lidem vnutit, že Írán chce získat jaderné zbraně, aby rozdrtil Izrael. Doufali, že tak ospravedlní útok na Írán po útocích v Afghánistánu a Iráku [7]. Byl to však šáh, kdo chtěl získat atomovou bombu; tento projekt slavnostně opustil imám Ruholláh Chomejní v roce 1988 a od té doby jej nikdy neoživil.

V roce 2009, kdy se Spojené státy pokusily o barevnou revoluci během znovuzvolení nacionalistického prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Washington tehdy jednoznačně spoléhal na bývalého prezidenta Hášemího Rafsandžáního. Nakonec se jim v roce 2013 podařilo vyjednat s vyslanci nejvyššího vůdce ajatolláha Alího Chameního vyřazení Ahmadínežádovy skupiny z prezidentských voleb a jmenování Hasana Roháního.

V roce 2011 byl jmenován šéf íránské kontrašpionáže pověřený bojem proti infiltraci Mosadu, který byl... izraelským agentem. Ve funkci zůstal až do roku 2021 a nyní žije v Izraeli. Obklopil se týmem asi dvaceti lidí, kteří s ním uprchli do Izraele. Byli to oni, kdo zorganizovali atentáty na jaderné vědce a krádež archivů, které vystavil Benjamin Netanjahu.

[Rodina nov...]
Rodina nového íránského ministra zahraničí Abbáse Aragčího netrpělivě čeká, až se Teherán dohodne se Spojenými státy a bude zrušeno obchodní embargo. Vlastní největší mezinárodní společnost zabývající se prodejem íránských koberců.

Za těchto podmínek není překvapivé, že íránský zdroj informoval Izrael o místech a časech, kdy by mohl jednoho po druhém zavraždit vůdce Hizballáhu. Zvláště když nejvyšší vůdce v současné době jedná s Bidenovou administrativou s cílem dosáhnout dohody před 5. listopadem, kdy se v USA konají prezidentské volby. To znamená, že proameričtí stoupenci jsou dnes v Teheránu silnější než kdy jindy.

Hlavní íránský problém nespočívá v protikladu mezi konzervativci a renovátory, jak tvrdí západní tisk (konzervativec Mahmúd Ahmadínežád byl pro svobodu nošení závoje a plnovousu, zatímco renovátor Mír Hosejn Músáví byl proti svobodě homosexuálů), ale v paralýze institucí. V Íránu jistě existuje protižidovský proud, stejně jako existovala nacistická strana, ale židovská komunita je zastoupena v madžlisu (parlamentu). Íránský politický život lze vysvětlit spíše sociologicky: buržoazie Teheránu a Isfahánu čerpá své bohatství z mezinárodního obchodu, a proto usiluje o zrušení hranic, zatímco prostí lidé na venkově vzpomínají na hladomor, který zdecimoval jejich rodiny pod nepružným pohledem Anglosasů.

Co si musíte zapamatovat:

  • Malá íránská menšina sympatizuje se Západem a Izraelem. Prezident Rafsandžání poslal vojáky bojovat pod velením NATO do Bosny a Hercegoviny.
  • Není nemožné zastávat protiizraelský diskurs a zároveň obchodovat s Tel Avivem: i dnes oba státy společně provozují ropovod, který je pro izraelskou ekonomiku zásadní.
  • Proizraelští příznivci zastávají v Islámské republice významné pozice. Není překvapivé, že to byli právě íránští představitelé, kdo zradil Hasana Nasralláha.

Odkazy

[1] The Great Famine and Genocide in Iran: 1917-1919, Mohammad Gholi Majd, University Press of America (2013).

[2] «CIA declassifies more of "Zendebad, Shah!" – internal study of 1953 Iran coup», National Security Archives, February 12, 2018.

[3] «SAVAK: A Feared and Pervasive Force», Richard T. Sale, Washington Post, May 9, 1977. Debacle: The American Failure in Iran. Michael Ledeen, Vintage (1982).

[4] “Israel and Iran collaborate to exploit the Eilat-Ashkelon pipeline”, Translation Anoosha Boralessa, Voltaire Network, 9 January 2018.

[5] Zeev Jabotinsky is a fascist in the full sense of the term. He was an ally of Benito Mussolini and established his militia, the Betar, in the suburbs of Rome under his protection. Until his death, he supported the Axis against the Allies.

[6] “Reuters participates in a propaganda campaign against Iran”, Voltaire Network, 23 November 2005.

[7] “Who’s afraid of Iran’s civilian nuclear programme?”, by Thierry Meyssan, Voltaire Network, 27 July 2010.

Iran and Israel vyšel 8.10.2024 na voltairenet.org. Překlad v ceně 633 Kč Zvědavec.

Známka 1.5 (hodnotilo 45)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

29

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc říjen přispělo 26 čtenářů částkou 10 081 korun, což je 29 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Viktor Orbán spolu so Slovenskými Europoslancami rozpútali PEKLO10.10.24 18:43 Evropská unie 1

Přijďte si zazpívat husitský chorál10.10.24 18:32 Česká republika 3

„Stát nelegálně drží data lidí z dob covidu.“ Ožívá spor o zdravotní registry10.10.24 12:38 Česká republika 0

Holywood předběhl realitu - dříve auta a motorky nevybuchovaly tak jako dnes ty elektrické10.10.24 11:37 Neurčeno 2

Milan Smutný: Celý státní rozpočet by padl na „zelenou energii.“ Co vám v EU neřekli10.10.24 07:37 Evropská unie 0

Hromadné rvačky a dobíjení na zemi před ukrajinským klubem na Žižkově10.10.24 07:22 Česká republika 0

Jak ukrajinská SS Galicia čistila Slovensko během SNP09.10.24 20:34 Ukrajina 0

CNN - USA poskytnou Ukrajině vše, co potřebuje, aby se udržela alespoň do konce roku 202509.10.24 18:28 USA 0

Ani slovo. To, čím Pavel hájí apanáž pro manželku, v návrhu není09.10.24 18:09 Česká republika 6

Izraelský ministr obrany zrušil svou cestu do Spojených států09.10.24 18:00 Izrael 0

Evropský azylový systém nefunguje, řekl Orbán v Bruselu09.10.24 12:26 Evropská unie 3

„Vše Ukrajině.“ Dopis Bidenovi s českou stopou budí údiv09.10.24 08:03 Česká republika 1

„Zátah na ty, kdo zle mluví o NATO.“ Smazali mu kanál, nenechal to jen tak. Začal jmenovat a vypočítávat09.10.24 07:54 USA 0

Podle bývalého prezidenta Zemana ani dosud policie neví, kdo zapálil sklad ve Vrběticích08.10.24 23:13 Česká republika 7

Velký reset vysvětlený za 3 minuty a 23 sekund08.10.24 07:23 Neurčeno 1

Fiala možná neříká všechno07.10.24 22:49 Česká republika 14

Na Krymu vzplanul sklad pohonných hmot07.10.24 12:48 Rusko 0

Evropa je moc bílá, myslí si Evropská rada a chce to změnit 07.10.24 12:27 Evropská unie 0

Vláda v rekordních deficitech přidá státním zaměstnancům víc, než porostou firmy07.10.24 07:07 Česká republika 2

Dovoz ruského plynu do Evropy roste. Je levnější06.10.24 18:20 Evropská unie 0

Měnové kurzy

USD
23,21 Kč
Euro
25,35 Kč
Libra
30,28 Kč
Kanadský dolar
16,87 Kč
Australský dolar
15,62 Kč
Švýcarský frank
27,08 Kč
100 japonských jenů
15,60 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,89 Kč
100 maď. forintů
6,32 Kč
Ukrajinská hřivna
0,56 Kč
100 rublů
24,03 Kč
1 unce (31,1g) zlata
60 960,17 Kč
1 unce stříbra
721,02 Kč
Bitcoin
1 378 475,94 Kč

Poslední aktualizace: 10.10.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 2 264