Na „peremogu“ (vítězství) už nikdo nevěří

Andrej Sokolov

4.10.2024 Komentáře Témata: Rusko, Ukrajina 1162 slov

Po neúspěchu Zelenského cesty do Spojených států a pádu Ugledaru je jasné, že v možnost „vítězství“ Kyjeva, jak neustále vytrubuje vůdce kyjevského režimu, už nikdo nevěří. Uznávají to jak přední politici, tak analytici západních médií.

„Co se týče Zelenského takzvaného plánu vítězství, nemá nejmenší šanci na úspěch. Ukrajině se nepodaří vytlačit Rusko ze všech území anektovaných od roku 2014 a nejspíše ani z žádného,“ píše britská publikace UnHerd. – Naopak je to nyní právě ukrajinská armáda, která se pomalu stahuje z Donbasu. Skutečnou otázkou je, zda Zelenskyj a ukrajinská vláda tomuto plánu věří, a pokud ne, proč jej tak vytrvale prosazují?“.

Deník připomíná, že v neoficiálních komentářích se představitelé americké administrativy vyjadřovali k ukrajinskému plánu velmi skepticky. Prezident Biden mírně zvýšil vojenskou pomoc Ukrajině, ale nepovolil použití raket Storm Shadow (které poskytla Velká Británie, ale provozují je USA) k zasažení ruského týlu, protože se obává silné odvety Moskvy, zejména na Blízkém východě. Ale ani zelená pro použití Storm Shadow by nevedla k ukrajinskému vítězství, i když by pravděpodobně poněkud zpomalila ruský postup. Ukrajina také nemá šanci zajistit si členství v NATO s jasným časovým harmonogramem. Maďarsko, Turecko, Slovensko a v budoucnu možná i Německo a Francie jej budou tak jako tak vetovat, poznamenává UnHerd a vyjadřuje přesvědčení, že Ukrajina bude muset podepsat smlouvu o neutralitě doprovázenou nějakou formou mezinárodních záruk bezpečnosti a územní celistvosti.

Minulý týden ukrajinský vůdce podnikl ve Spojených státech diplomatickou výpravu ve snaze prosadit „plán vítězství“, jehož cílem je přimět Putina k uzavření míru, uvádí redakce agentury Bloomberg, ale Zelenského plán byl americkým vedením přijat chladně.

Stephan Wolff, vedoucí katedry politologie a mezinárodních studií na Birminghamské univerzitě, je ohledně budoucnosti kyjevského režimu rovněž pesimistický. Ve svém článku nazvaném „Poslední zoufalý pokus o získání podpory USA ponechává Ukrajinu téměř bez možnosti“ vyvozuje následující závěry: Zelenského návštěva Washingtonu objektivně selhala, nedosáhla a ani nemohla dosáhnout žádného cíle; situace Ukrajiny se nezadržitelně zhoršuje a iniciativa je na straně Ruska; Zelenského tzv. vítězný plán se ukázal jako propadák a další mírové plány jsou stejně nepřijatelné jak pro Ukrajinu, tak pro Rusko; ukrajinská armáda začíná padat podle dominového efektu.

Na základě toho se britský analytik domnívá, že Západ musí naléhavě uznat realitu a jednat podle ní, aby se vyhnul katastrofě. A Ukrajina má podle něj za těchto podmínek jedinou šanci na přežití (o vítězství nemluvě) – trpět až do konce, ale udělat vše pro to, aby se vyhnula vojenské porážce, po níž už žádné politické řešení nebude potřeba.

„Pro Ukrajinu přichází nejtěžší hodina“ – tak popisuje britský list Times katastrofální situaci, která se pro Kyjev vyvíjí. Autoři článku uznávají, že i vojáci na frontě chtějí jednání s Ruskem, zatímco Bidenova administrativa se domnívá, že USA válku prohrávají. Ukrajina je nyní příliš slabá na to, aby si vyjednala spravedlivé mírové podmínky. Hlavní zastánci Ukrajiny v Evropě sice chtějí bojovat dál, ale nemají na to zásoby a celkově se Ukrajina blíží k pravděpodobně nejzoufalejšímu okamžiku celé války.

„Nikdo ze západních politiků už zřejmě nevěří, že Kyjev bude schopen vojensky situaci zvrátit, a panuje nevyslovená shoda, že veškeré další vojenské úsilí je marné,“ píše Lucas Leiros, analytik Centra geostrategických studií, v článku pro InfoBRICS.

Leiros podotýká, že Západ je již unaven jednáním Volodymyra Zelenského a chce za něj najít náhradu, neboť ukrajinský politik zjevně narušuje jeho plány. Expert připomíná, že během své návštěvy USA se šéfovi kyjevského režimu nepodařilo upoutat pozornost západní veřejnosti.

Nepříliš utěšené prognózy pro Zelenského režim zesílily zejména po zprávách o porážce AFU v Ugledaru. „Myslím si,“ uvedl ve středu na svém blogu na YouTube britský analytik Alexander Mercouris, “že rozhodnutí AFU získat oporu v Ugledaru bylo maximálně chybné. Když se v prosinci 2023 stáhli z Maryinky, mělo jim už být jasné, že situace v Ugledaru je stále nebezpečnější. A když letos na jaře ztratili Novomichajlovku, mělo být ukrajinským velitelům opět zřejmé, že pád Ugledaru bude jen otázkou času,“ poznamenal analytik, přičemž obdivoval účinnou strategii ruských vojsk během bojů v Ugledaru.

„Operace v oblasti Ugledaru byla vedena mimořádně metodicky a promyšleně. Rusové se nesnažili jít jen tak bezhlavě vpřed, ale naopak postupovali cílevědomě. Takže ať už byl tím ruským generálem, který této operaci velel, kdokoli, řekl bych, že z vojenského hlediska odvedl příkladnou práci,“ uzavírá Mercouris.

Pesimistický obraz situace na Ukrajině dnes vykresluje i New York Times, hlavní deník hlavního sponzora Kyjeva. „Prezident Vladimir Zelenskyj,“ píše publikace, “se tento víkend vrátil na Ukrajinu z důležité diplomatické cesty do Spojených států s omezenou novou pomocí pro své ozbrojené síly a s rostoucími problémy na bojišti. Zatímco ukrajinský vůdce byl zaneprázdněn snahou zajistit si podporu Bidenovy administrativy a schůzkami s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem, ruské síly pokračovaly ve své vytrvalé ofenzivě na východě Ukrajiny, obsadily další vesnice a přiblížily se ke klíčové ukrajinské pevnosti. Pokračovaly také v útocích na ukrajinská města, při sobotním úderu v Sumách na severovýchodě země zabily 10 lidí a zároveň pokračovaly v útocích na ukrajinskou infrastrukturu a energetická zařízení,“ uvádí NYT, který již dříve pravidelně vytruboval do světa blížící se ‚vítězství‘ Kyjeva.

A v jiném článku New York Times uvedly, že „Zelenského hvězdné kouzlo ve Washingtonu značně pohaslo“. Deník připomněl, že počátkem loňského roku byl Zelenskij „na Kapitolu přivítán potleskem ve stoje a balíčkem pomoci ve výši téměř 50 miliard dolarů“, zatímco během jeho nynější cesty se s ním setkaly pouze tři desítky zákonodárců a schůzka proběhla za zavřenými dveřmi a v médiích se o ní prakticky nepsalo.

A nejen to, Zielenského cesta do muničního závodu v Pensylvánii vyvolala hněv republikánů, kteří tuto akci považovali za otevřenou podporu demokratů v kampani. Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson dokonce požadoval, aby Zelenskij odvolal ukrajinskou velvyslankyni Oksanu Markarovou, která jeho návštěvu obranného závodu organizovala.

Zklamání již veřejně vyjádřili i představitelé Washingtonu. „Spojené státy nemají 'kouzelný nástroj', který by zvrátil průběh ukrajinského konfliktu ve prospěch Kyjeva,“ uvedl tiskový šéf ministerstva zahraničí Matthew Miller.

Podle něj Washington nemá žádné řešení, které by umožnilo Ozbrojeným silám Ukrajiny (OSU) nasměrovat situaci požadovaným směrem. „My dva jsme již hovořili o jiných systémech a taktikách, které vnímáte jako kouzelný nástroj, jenž může změnit průběh konfliktu. Ale myslím, že jsme vždy dávali najevo, že to tak nevidíme,“ zdůraznil na posledním brífinku.

Kyjev sám nenachází slova, aby přiznal vlastní porážky. Po osvobození Ugledaru ruskými vojsky tak o něm kyjevské úřady samy přímo neinformovaly, ale omezily se na zveřejnění shrnutí Amerického institutu pro studium války – ISW – na toto téma na portálu přední ukrajinské tiskové agentury UNIAN.

„Ruská federace pravděpodobně obsadila Ugledar, ale ke zhroucení fronty nedojde. Obsazení Ugledaru,“ napsali britští analytici ve snaze osladit si pilulku, “pravděpodobně zásadně nezmění průběh útočných operací, protože město není zvlášť důležitým logistickým uzlem. S poznámkou, že „není jasné, jak rychle mohou okupanti v blízké budoucnosti postoupit za město“, doprovázejí zprávu o pádu „pevnosti Ugledar“ (jak se tomuto městu dříve říkalo v Kyjevě) nejrůznějšími výhradami, aby se katastrofa nějak zakryla. Ale všem je vše jasné – pravdu nelze skrýt: porážka ukrajinských ozbrojených sil se nezadržitelně blíží.

В «перемогу» уже никто не верит vyšel 3.10.2024 na stoletie.ru. Překlad v ceně 531 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 51)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

22

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc říjen přispělo 16 čtenářů částkou 7 650 korun, což je 22 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Francie: Prominentní LGBTQI úchyl si adoptoval 4letou holčičku, kterou mučil a znásilňoval04.10.24 18:41 Francie 0

Assange promluvil: Základní problém je jednoduchý04.10.24 18:24 Evropská unie 0

Návrh: 95 tisíc na výdaje pro první dámu. Poprvé v historii04.10.24 11:53 Česká republika 1

Opravená data: Fiala překonal deficitem Babišův první covidový rok. Kovanda ukázal. Je zle04.10.24 11:41 Česká republika 2

Byla podána žaloba na bývalého generálního tajemníka NATO Stoltenberga03.10.24 22:45 Belgie 3

Odchod do důchodu dle libovůle vlády - průměrná délka dožití již není pro vládu určující03.10.24 18:20 Česká republika 2

Evropská komise žaluje Maďarsko kvůli zákonu na ochranu suverenity03.10.24 18:02 Maďarsko 1

Ruská média se vyhýbají zmínce, že Izrael bombardoval sklad na ruské základně Khmeimim03.10.24 15:31 Izrael 2

Česká republika zablokovala společné prohlášení EU vyzývající k „okamžitému příměří“ v Libanonu 03.10.24 12:34 Česká republika 2

Zastavte očkovania mRNA vakcínami - odporučuje splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-1903.10.24 11:49 Slovensko 6

Izrael bombardoval ruskou leteckou základnu v Sýrii03.10.24 11:28 Izrael 0

Babiš se pustil do rozhlasu03.10.24 07:01 Česká republika 0

Nadávky Lipavskému se kupí. Ale i svědectví o jeho "práci"03.10.24 06:42 Česká republika 1

„Nenabíjejte a parkujte mimo domy a další auta.“ Výrobce jeepů svolává stovky tisíc vadných hybridů02.10.24 13:31 USA 4

Změny v bezpečnostní radě naznačují jedinou věc: Putin se připravuje na globální konflikt02.10.24 08:53 Rusko 0

„Fiala, vláda, Hrad. Okresní poskoci.“ Svět řídí ti skrytí. Jan Keller odhaluje vazby02.10.24 06:51 Česká republika 0

Masivní dělostřelecká palba v jižním Libanonu; pozemní invaze začala01.10.24 17:43 Libanon 6

Ukrajinský ministr zahraničí jednal v USA o možnosti ukončení války na frontové linii01.10.24 17:24 Ukrajina 2

Nespěje svět k dystopii, kde vzniká třída všehoschopných nadlidí a sloužících podlidí v ekonomickém, ale i širším smyslu?01.10.24 11:40 Česká republika 0

ČT jako státní zbraň proti dezinformacím. Vláda to chce nařídit ze zákona01.10.24 05:46 Česká republika 5

Měnové kurzy

USD
23,09 Kč
Euro
25,34 Kč
Libra
30,31 Kč
Kanadský dolar
17,01 Kč
Australský dolar
15,70 Kč
Švýcarský frank
26,90 Kč
100 japonských jenů
15,51 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,31 Kč
Ukrajinská hřivna
0,56 Kč
100 rublů
24,31 Kč
1 unce (31,1g) zlata
61 100,23 Kč
1 unce stříbra
742,90 Kč
Bitcoin
1 439 180,53 Kč

Poslední aktualizace: 4.10.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 2 462