Kognitivní válka na Západě

Thierry Meyssan

25.9.2024 Komentáře Témata: Cenzura 1642 slov

Cenzura není na Západě ničím jiným než metodou vlády z jiné doby. NATO vede kognitivní válku nikoli proti myšlenkám a uvažování, ale s cílem změnit schopnost lidí brát v úvahu způsoby myšlení jiných kultur. Tato válka vedla nejprve k zákazu ruských médií, RT, Sputniku atd. Dnes pak k velmi silnému tlaku na názorové vůdce, jako jsou Scott Ritter nebo Jürgen Elsässer, kteří Rusy nevnímají jako nepřátele, protože jsou schopni jim porozumět.

[Rossia Seg...]
Rossia Segodnia je ruská veřejná venkovní audiovizuální skupina. Vyrábí šest televizních kanálů (skupina RT), tiskové agentury (Sputnik, RIA-Novosti) a webové stránky (Voice of Europe). Nyní je administrativně zakázán v celé Evropské unii a brzy i ve Spojených státech.

Základní západní přípěh o konfliktu mezi Anglosasy a Ruskem nesnáší rozpory. Několik osobností nebo společností, které informovaly o odlišném pohledu, bylo vystaveno svévolným represím.

Vše začalo ve Francii během prezidentské volební kampaně v květnu 2017. Dvě ruská média, RT a Sputnik, zprostředkovala hacknuté soubory týmu kandidáta Emmanuela Macrona a komentáře jednoho z poslanců o jeho údajném offshorovém účtu na Bahamách. Pan Macron podal stížnost proti X (tj. bez uvedení jména pachatele trestného činu), zatímco dotčená média oznámila svůj záměr podat stížnost pro pomluvu (prezident však nemůže být souzen během svého funkčního období). Ale to bylo vše, dokud o měsíc později neuspořádal zvolený pan Macron tiskovou konferenci se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem ve Versailles. Tehdy označil ruská média za „orgán vlivu, [který] opakovaně produkoval nepravdy o mé osobě a mé kampani (...) Russia Today a Sputnik se nechovaly jako tiskové orgány a novináři, ale chovaly se jako orgány vlivu, propagandy a zavádějící propagandy, nic víc, nic míň“.

V roce 2020 podávají britské úřady jednu interpretaci otravy Sergeje a Julie Skripalových, zatímco RT jinou. Mediální regulátor, Úřad pro komunikaci (Ofcom), zaslal ruskému kanálu řadu upozornění a nakonec mu udělil pokutu 200 000 liber, kterou potvrdil Vrchní soud v Londýně.

Dne 10. března 2021 zveřejnil ředitel amerických národních zpravodajských služeb zprávu o zahraničních hrozbách během voleb 2020 [1]. Tvrdila, že prezident Vladimir Putin dal svým médiím pokyn, aby očerňovala kandidaturu Joea Bidena, a tím podpořila kandidaturu Donalda Trumpa. Nic z toho však není zavrženíhodné a žádná média nejsou citována.

V roce 2022 byly německé úřady znepokojeny zpravodajstvím RT o „ruské agresi proti Ukrajině“. Kanál prezentoval argumenty Kremlu o „speciální vojenské operaci“, která byla nutná kvůli přítomnosti neonacistů v kyjevské vládě. Proto jej zakázaly a brzy je následovala i EU. Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová 27. února oznámila celoevropský zákaz RT a Sputniku. O několik dní později YouTube uzavřel evropský přístup ke kanálům tohoto kanálu a agentury. O měsíc později zakázala RT a Sputnik také Kanada.

Cenzura se urychlila v roce 2024. Dne 27. března 2024 česká vláda zakázala internetové stránky Hlas Evropy a uvalila sankce na bývalého ukrajinského poslance Viktora Medvedčuka, který je údajně financoval. Téhož dne provedla polská policie razii v kancelářích tohoto webu ve Varšavě a zabavila hotovost. Dne 17. května 2024 EU zakázala RIA-Novosti i Hlas Evropy a noviny Izvestija a Rossijskaja gazeta.

Ani v USA, ani v Evropské unii nikdy neproběhlo žádné soudní řízení proti RT, Sputniku, RIA-Novosti, Hlasu Evropy, Izvestiji a listu Rossijskaja gazeta. Jejich zákazy jsou čistě administrativní. V EU se svoboda projevu na ruská média nevztahuje.

Německá spolková policie zahájila asi dvacet vysoce prestižních prohlídek s cílem potlačit smyšlený trestný čin a zabavila velké množství zařízení. Správní soud celý postup zrušil.

[Německá sp...]
Německá spolková policie zahájila kolem dvaceti velkolepých pátrání s cílem potlačit smyšlený zločin a zajistila množství materiálů. Správní soud celé řízení zrušil.

Dne 15. července 2024 provedla německá spolková policie domovní prohlídku u Jürgena Elsässera, šéfredaktora časopisu Compact, Magazin für Souveränität, a asi dvaceti jeho kolegů. Hledali důkazy o přípravě státního převratu a zabavili velké množství materiálů, ale nic nenašli. Zároveň ministryně vnitra, socialistka Nancy Faeserová, uvalila na časopis správní zákaz.

Domovní prohlídka FBI u Scotta Rittera. Bývalý inspektor zvláštní komise OSN (UNSCOM) odpovědné za dohled nad likvidací zbraní hromadného ničení v Iráku se proslavil odhalením lží prezidenta George Bushe. Dnes vytrvale odsuzuje atlantistickou rétoriku ohledně ukrajinského konfliktu.

[FBI prohle...]
FBI prohledává dům Scotta Rittera. Bývalý inspektor zvláštní komise OSN (UNSCOM) odpovědný za sledování likvidace zbraní hromadného ničení v Iráku se vyznamenal tím, že odsuzoval lži prezidenta George Bushe. Dnes vytrvale odsuzuje atlantistickou rétoriku o ukrajinském konfliktu.

Dne 7. srpna 2024 byl dům Scotta Rittera prohledán FBI kvůli důkazům o ruském financování. I zde toho federální policie zabavila mnoho, ale nic nenašla. Jediným pochybením pana Rittera bylo, že od války proti Iráku nepřestal analyzovat lži americké vlády, což je forma protestu, která je v demokracii v zásadě povolena.

Spolkový správní soud v Lipsku 14. srpna 2024 zrušil výnos o zákazu časopisu Compact, Magazin für Souveränität, dokud Scholzova vláda nepředloží důkazy o spiknutí, z něhož časopis obvinila. Požaduje, aby byly Jürgenu Elsässerovi a jeho kolegům vráceny zabavené věci. Ve skutečnosti je jediným zločinem pana Elsässera to, že prohlásil, že Scholzova vláda zrazuje německý lid a že by ji rád viděl svrženou – což je sice radikální názor, ale v zásadě v demokracii přípustný. Kromě svého časopisu zřídil i internetový kanál, který denně sleduje 1,2 milionu Němců.

Washington 4. září oznámil trestní řízení a sankce v reakci na pokusy o vměšování do voleb, z nichž viní Rusko. Ministerstvo zahraničí zavedlo vízová omezení pro média skupiny Rossia Segodnia.

Dne 13. září 2024 v rozhovoru pro tisk ministr zahraničí Antony Blinken odsoudil destabilizující činnost RT, kterou označil za „pobočku“ ruské rozvědky po celém světě. Téměř o dva roky dříve jeho ministerstvo zveřejnilo zvláštní zprávu s názvem Kremlem financovaná média: role RT a Sputniku v ruském dezinformačním a propagandistickém systému [2]. Tři dny po ministrovi zahraničí, 16. září, společnost Meta, která vlastní Facebook, Instagram a WhatsApp, prohlásila: „Rossia Segodnia, RT a další spřízněné subjekty jsou nyní zakázány v našich aplikacích po celém světě kvůli jejich zahraniční interferenční činnosti.“

Dne 21. září následoval čínský Tik-Tok příkladu ministerstva zahraničí a zrušil účty ruských médií.

Samozřejmě si můžete myslet, že tyto případy spolu nesouvisí, i když se všechny týkají médií. Je to nepravděpodobné, nakolik úřady v USA a EU porušily zásadu svobody projevu zakotvenou v americké ústavě a v evropských dokumentech. Vyvstává otázka, který orgán tyto akce koordinuje a za jakým účelem.

V roce 2016 jsem informoval o vytvoření Centra strategické komunikace NATO [3] a v roce 2022 o vytvoření Rady pro řízení dezinformací Bidenovou administrativou [4]. První útvar stále existuje a rozvíjí se, zatímco druhý byl zrušen a jeho ředitel přešel na britské ministerstvo zahraničí.

Celý systém se nyní snaží zasahovat co nejdále proti proudu. Vychází z nejnovějších objevů v oblasti neurovědy a jeho cílem je řídit mozky lidí ještě předtím, než začnou myslet: jde o tzv. kognitivní válku. Tato teorie je francouzským vynálezem, za kterým stojí tři lidé z Bordeaux, François du Cluzel, Bernard Claverie a Baptiste Prébot [5] v rámci spojeneckého velitelství NATO pro transformaci pod vedením generálů André Lanata a Philippe Lavigne.

V kontextu kognitivní války bylo důležité zasáhnout co nejdříve, než se určité myšlenky prosadí. Proto když Rusko v únoru 2022 uplatnilo rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 2202 (kterou atlantistická propaganda mylně označila za „ruskou agresi“), odpůrci Ruska váhali se zákazem ruské kultury a pak se uchýlili k zákazu ruských médií. Nakonec pro ně není ideální zakázat ruské relace v médiích, ale zakázat média, která se snaží pochopit ruské myšlení.

Nepřítelem už není ten, kdo oznamuje kremelská sdělení, ale ten, kdo se snaží pochopit způsob myšlení Rusů. To bývala funkce diplomatů: pochopit způsob myšlení jiných lidí. Ale 16. dubna 2022 prezident Macron rozpustil diplomatický sbor hned poté, co nechal ve Francii zakázat ruská média, a před několika týdny jeho administrativa zatkla Pavla Durova, zakladatele Telegramu, za to, že svým uživatelům poskytl soukromý prostředek komunikace, a tedy chatování s Rusy.

Tyto snahy s největší pravděpodobností koordinuje Centrum strategické komunikace NATO, jediný orgán, který má jak zkušenosti s kognitivní válkou, tak pravomoc zakazovat konkrétní média a následně nechávat zatýkat konkrétní osoby.

Podle našich informací cíle určuje Bavorský úřad na ochranu ústavy (Bayerisches Landesamt für Verfassungsschutz). Tento úřad byl zřízen v roce 1950 vysokým komisařem USA v okupovaném Německu Johnem McCloyem. Byl složen z bývalých důstojníků SS a gestapa. Od té doby se nic nezměnilo: před několika měsíci tento úřad klasifikoval asi stovku opozičních skupin, včetně sdružení Attac a strany Die Linke, jako „levicově extremistické“, obvinil je z napojení na terorismus a doporučil jejich zákaz.

K mému velkému překvapení jsem měl možnost ověřit si, že mě tento úřad klasifikuje jako „ruského vlivového agenta“ kvůli mé obhajobě mezinárodního práva vypracovaného v roce 1899 vládou Mikuláše II. a nositele Nobelovy ceny míru z roku 1920, Francouze Léona Bourgeoise [6]. Tito slídilové zjevně reagovali pouze na zmínku o carovi a ignorovali zmínku o významném politikovi, bývalém předsedovi Rady a bývalém předsedovi Národního shromáždění a poté Senátu. Je pravda, že jsme ho již z našich školních učebnic odstranili.

To je nepředvídatelný moment: odolávat kognitivní válce znamená mít referenční nástroje, srovnávací body, jedním slovem obecnou kulturu.

Co si musíme zapamatovat:

  • NATO chce spíše než plošnou cenzuru disidentských myšlenek ovlivňovat způsob našeho myšlení. To je „kognitivní válka“. Všechny myšlenky jsou povoleny, ale nikdo nesmí mít obecné znalosti, tj. intelektuální prostředky k jejich ověření.
  • Zákazy ruských médií a prominentní razie proti Scottu Ritterovi a Jürgenu Elsässerovi zabrání potřebě masového zatýkání. Jakmile umlčíme ty, kteří nám stojí v cestě, nebude třeba terorizovat obyvatelstvo.

Odkazy

[ 1 ]Foreign Threats to the US Federal Elections 2020, Avril Haines, 10 March 2021.

[ 2 ]Média financovaná Kremlem: Role RT a Sputniku v ruském ekosystému dezinformací a propagandy, Global Engagement Center, leden 2022.

[ 3 ]Kampaň NATO proti svobodě projevu, Thierry Meyssan, Voltaire Network, 5. prosince 2016.

[ 4 ]Západ se vzdává svobody projevu, Thierry Meyssan, Voltaire Network, 8. listopadu 2022.

[ 5 ]Cognitive Warfare, François du Cluzel, Velitelství spojeneckých sil NATO pro transformaci, listopad 2020.

[ 6 ]Jaký mezinárodní řád?, od Thierry Meyssana, Voltaire Network, 7. listopadu 2023.

La guerre cognitive en Occident vyšel 24.9.2024 na voltairenet.org. Překlad v ceně 745 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 39)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

41

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc září přispělo 84 čtenářů částkou 14 464 korun, což je 41 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Rozsah celosvětového plýtvání potravinami je obrovský26.09.24 19:16 Neurčeno 1

WHO porušuje mezinárodní právo pomocí maskovací operace (video)26.09.24 18:54 Neurčeno 0

Lejnová ojebala Fialu už podruhé za dva týdny. Nebo to Péťa věděl a dezinformoval?26.09.24 18:45 Evropská unie 0

Jaderné odstrašování: Vladimir Putin oznámil aktualizaci ruské doktríny26.09.24 18:35 Rusko 0

Systém stavebního řízení může přijatelně fungovat nejdřív za 12 měsíců26.09.24 15:31 Česká republika 1

Lipavskému s rozhodnutím, zda být ve vládě, „pomáhají“. Možná i právě teď26.09.24 07:02 Česká republika 0

Výroba elektřiny na Ukrajině se snížila o 70 %25.09.24 18:14 Ukrajina 0

K míru nás nedonutíte25.09.24 13:25 Rusko 3

„Rychle navýšit schodek, dokud trvá zděšení z povodní.“ 24.09.24 05:13 Česká republika 0

Izraelsko-libanonská válka zřejmě začala: Výbušná situace23.09.24 18:05 Libanon 4

Petr Fiala vyslal jasný signál 23.09.24 16:20 Česká republika 4

V OSN byl jednotně schválen „Pakt pro budoucnost,“ dokument, který zavádí globální diktaturu23.09.24 12:20 Neurčeno 0

Buď to zrušíte, nebo budou nepokoje. Itálie proti zákazu spalovacích motorů23.09.24 12:10 Itálie 0

Skandál v Polsku. 336 tisíc víz pro migranty!23.09.24 12:00 Polsko 0

Hlasování českých europoslanců o usnesení EU parlamentu o dodávkách raket dlouhého doletu Ukrajině pro údery v ruském vnitrozem22.09.24 16:35 Evropská unie 0

Facebook zablokoval stránku organizace, která po povodni pomáhá v Zátoru22.09.24 12:56 Česká republika 2

Projev předsedy vlády 22.09.24 07:54 Česká republika 0

Digitální kompakt OSN prosazuje digitální ID pro všechny na planetě a cenzuru k prosazení Agendy 203022.09.24 07:28 Neurčeno 0

5demolice dostala výprask!21.09.24 18:16 Česká republika 11

Kam poslat pomoc obětem povodní21.09.24 12:15 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
22,49 Kč
Euro
25,14 Kč
Libra
30,18 Kč
Kanadský dolar
16,69 Kč
Australský dolar
15,51 Kč
Švýcarský frank
26,59 Kč
100 japonských jenů
15,55 Kč
Čínský juan
3,21 Kč
Polský zloty
5,88 Kč
100 maď. forintů
6,34 Kč
Ukrajinská hřivna
0,55 Kč
100 rublů
24,28 Kč
1 unce (31,1g) zlata
60 161,60 Kč
1 unce stříbra
722,72 Kč
Bitcoin
1 468 007,83 Kč

Poslední aktualizace: 26.9.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 2 262