EU volá Telegram - jdeme si pro vás

Pepe Escobar

30.8.2024 Komentáře Témata: Evropská unie, Cenzura, Francie 1203 slov

Sága Pavla Durova je dar, který bude ještě dlouho dávat. Právě o tom je horká informační válka. Pokusme se tedy spojit několik volných konců.

Vysoce postavený ruský analytik uvádí, že Durovovo zatčení souvisí s „protifrancouzskými protesty v jejích bývalých koloniích, ústupem z její tradiční ‚sféry vlivu‘, kde byla infrastruktura Telegramu využívána k prosazování protikoloniálních a protimakronovských narativů“.

K tomu se přidává „snaha ovlivnit narativy o Ukrajině jak v ruském, tak mezinárodním mediálním poli, které je na infrastruktuře Telegramu velmi závislé“.

Paříž se skutečně zoufale snaží, aby byla relevantní, pokud jde o psychologické operace a ovlivňování/speciální válku na Ukrajině.

Jak však analytik poznamenává, Francouzi nemají technické prostředky, aby toho dosáhli. To tedy mohlo vést k tomu, že se Macron rozhodl „vyvíjet osobní nátlakovou kampaň proti samotnému Durovovi. Francouzské úřady musí být poněkud zoufalé ve snaze udržet se ve hře globální politiky. A Telegram je dnes globální politikou“.

Paříž jen čekala na velký zlom. Když pilot Durovova soukromého letadla Embraer předložil svůj letový plán, neexistoval ve Francii žádný zatykač. Teprve když bylo letadlo na cestě do Le Bourget, Paříž zatykač narychlo podala. Durov byl celou dobu bezradný.

Stručně řečeno: Paříž dostala osudné upozornění, že letí do Francie – mohlo to být prostřednictvím Durovovy dubajské přítelkyně, která je posedlá lezením po sociálních sítích – a bleskově nastražila past.

Nechceš mluvit? Ukázalo se, že Macron je aktivním uživatelem Telegramu

Francouzský prezident Emmanuel Macron se tři dny po zatčení Pavla Durova přihlásil na Telegram, podle médií s odkazem na bývalého francouzského poslance.

Bývalý poslanec, který má Macronovo číslo... pic.twitter.com/0oGH2q1mcM

- Sputnik (@SputnikInt) 27. srpna 2024 (Odkaz na Twitter je nefunční)

Eminence ve vězení

Existuje mýtus, že FSB v minulosti požádala Durova o šifrovací klíče Telegramu. Je to lež. FSB chtěla od Telegramu dostat lepší přístup při vyšetřování závažných trestných činů, a to v jednotlivých případech. To je obrovský rozdíl ve srovnání s tím, co dělá americká vláda s Meta nebo Twitter/X prostřednictvím jejich zcela otevřených zadních vrátek.

Durov se však opil propagandou „svobody a demokracie“ NATOstánu, odmítl Rusko a odešel.

A tím se dostáváme k prezidentu Putinovi.

Putin měl na práci lepší věci než se setkat s Durovem v Baku a Kreml toto setkání na záznamu popřel. Durov byl na turné po Střední Asii a Kavkaze, jejich cesty se náhodou zkřížily v Ázerbájdžánu.

Putin nikdy netoleruje jednu věc: zradu Ruska. A to platí i pro dopis Durovovi.

Když Durov odjel do USA, Američané se podle očekávání dožadovali zadních vrátek Telegramu, aby mohli všechny sledovat. Tak si založil obchod v Dubaji a později požádal o francouzské občanství.

Durov se stal francouzským občanem teprve před třemi lety – což je příznačné, ještě před spuštěním SMO – prostřednictvím zvláštního programu „významných cizinců“, který zřídilo ministerstvo zahraničních věcí. Na tento program má nárok jen málokdo; pouze „francouzsky mluvící cizinec, který svou význačnou činností přispívá k vlivu Francie a prosperitě jejích mezinárodních hospodářských vztahů“.

No, žádná „významná činnost“ nestačila na to, aby ho uchránila před francouzským žalářem.

Jak získat tyto klíče

Evropskou komisi (EK) v Bruselu lze souhrnně označit za notoricky známou bandu EUrokratických zbabělců a/nebo psychopatů vesele vychvalujících „naše hodnoty“.

Předvídatelně EK odmítá Durovovo zatčení komentovat s tím, že jde o „národní vyšetřování“.

„Vyšetřování“, které shodou okolností ‚podpořil‘ americký Deep State a které od 8. července provádí vazalská macronistická policie ve prospěch NATO a... samotné Evropské komise.

Obvinění proti Durovovi, které podal francouzský prokurátor republiky, by měl u soudu zničit každý schopnější právnický tým. V podstatě jde o tvrzení, že Durov je sám zodpovědný za osoby zneužívající Telegram. Je „spoluviníkem“ všech prohřešků pod sluncem – od organizovaného podvodu přes obchod s drogami – až po mlhavé obvinění z poskytování šifrovaných služeb bez „ověřeného prohlášení“.

Obvinění z nedostatečné moderace Telegramu jsou nepravdivá. Telegram například aktivně cenzuruje korespondenci uvnitř EU; obyvatelé EU nemají přístup k bezpočtu chatů a kanálů. Telegramu se navíc netýká nedávný tvrdý neorwellovský zákon EU proti mega sociálním sítím, protože denně ukrývá méně než 45 milionů evropských uživatelů.

Elon Musk vyzval francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby vysvětlil důvody zadržení Pavla Durova.

„Světové veřejnosti by pomohlo pochopit více podrobností o tom, proč byl zatčen,“ zdůraznil.

Muskova poznámka přišla v reakci na příspěvek... pic.twitter.com/ZkGaWpjhJj

- Sputnik (@SputnikInt) 27. srpna 2024 (Odkaz na Twitter je nefunční)

Nyní se zaměřme na motiv.

Současný liberálně-totalitní euro-gulag neboli EuroLag je obrovský mocenský blok, který nemá přístup k obsahu Telegramu.

Telegram udržuje vlastní servery po celém světě a směrování probíhá přes Amazon, Cloudfare a Google. Od počátku existence Telegramu mají americké zpravodajské/sledovací služby prostředky, jak jej snadno zablokovat – pokud se jim zachce.

V EU je to jiná hra. Takže tu máme Brusel, který se prostřednictvím Paříže snaží získat alespoň nějakou kontrolu nad Telegramem – a sociálními sítěmi obecně. Zásadní připomínka – která by se dala zaúčtovat do oddělení Pathetic Tech: Evropa nemá žádné (kurzíva moje) sociální sítě.

Proto ty neustálé hrozby vůči Twitteru/X a neorwellovský zákon o digitálních službách zodpovědnost platforem za obsah, který se týká všech, nejen Telegramu.

EU a Francie zoufale chtějí to, co už hegemonní moc má, v houfech: přístup ke všemu, tady a teď, bez jakékoli právní dokumentace.

Klíčová otázka nyní zní: získají ho nátlakem nad Pavlem Durovem? Neexistuje žádný důkaz, že by měl šifrovací klíče Telegramu. Co když mají špatného člověka?

Nikolaj Durov, Pavlův ultradiskrétní bratr, je hlavním geniálním architektem Telegramu: mistr matematiky, dva doktoráty, zlatá medaile z Mezinárodní matematické olympiády. Francouzi by raději uzavřeli dohodu – proto ten delší výslech: to by ale znamenalo zlomit Pavla, aby ovlivnil Nikolaje a ten jim předal ony pověstné klíče.

Proč právě teď? A kdo na tom vydělá?

Durovův výslech probíhá podle očekávání s nulovou transparentností. Francie je nesnesitelně tajnůstkářská společnost, náchylná k absolutnímu mlčení o závažných věcech, nervózně pomalá, přerušovaná vzácnými formálními prohlášeními. Vše je o procedurách – a byrokracie je ubíjející.

Přesto francouzská byrokracie možná poskytla cennou nápovědu o tom, co ji skutečně trápí. Prostě se nemohou smířit s tím, že někdo používá – nebo poskytuje – prostředky „zastírání“, pokud jde o finanční transakce, obcházení cenzury a obcházení dohledu.

Takže to může jít daleko za posedlost získat některé nebo všechny šifrovací klíče Telegramu. Francouzský byrokratický aparát chce bez jakýchkoli zábran potlačit jakoukoli možnost jakéhokoli obcházení – a zároveň si ponechat pravomoc kohokoli potrestat.

Pokud bude sága pokračovat dál a dál a povede k soudnímu procesu a nakonec k dvacetiletému trestu vězení, znamená to, že Durov nebude tváří v tvář byrokratickému aparátu zlomen a navždy zůstane „spolupachatelem“.

To je sotva pravděpodobné. Sbohem neomezenému lesku a slávě výměnou za každodenní zatuchlou bagetu ve francouzské věznici?

Ještě dvě nevyhnutelné otázky. Proč právě teď? Protože to EU nutně potřebuje. A kdo na tom vydělá? Hlavními kandidáty jsou „esprit de corps“ ultraregulérní francouzské byrokracie a jejich francouzsko-evropské oligarchické konexe. Ve hře je také závist. Durov je Rus, cizinec, a Telegram – s miliardou uživatelů po celém světě – je ohromný úspěch.

Dále se může stát cokoli – včetně zablokování Telegramu ve Francii a EU. Globální většině to může být jedno. Mezitím se davy lidí podivují nad tím, jak může být narcistický technologický globalista tak naivní a věřit, že liberální totalita někdy ochrání jeho svobodu.

EU to Telegram - We're Coming to Get You vyšel 27.8.2024 na sputnikglobe.com. Překlad v ceně 520 Kč Zvědavec

Známka 1.1 (hodnotilo 58)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

15

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc září přispělo 34 čtenářů částkou 5 352 korun, což je 15 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Putin zvýšil početní stav ruských ozbrojených sil na 2 389 000 mužů16.09.24 18:10 Rusko 1

Trump opět terčem atentátu 16.09.24 06:24 USA 0

USA vypouští první genderově neutrální ponorku - s tím určitě vyhrají válku15.09.24 20:40 USA 0

Centrální banka Saúdské Arábie tajně nakoupila ve Švýcarsku 160 tun zlata15.09.24 06:26 Saudská Arábie 0

Vidlák k orloji politiků během povodní15.09.24 06:08 Česká republika 2

Ukrajina předala USA a Británii seznam cílů pro údery na Rusko14.09.24 18:05 Ukrajina 0

Vance odhaluje Trumpův plán pro Ukrajinu14.09.24 10:27 USA 1

Nejhorší vláda na světě 14.09.24 05:56 Česká republika 2

12. září 2024, Putin 13.09.24 18:59 Rusko 2

Šrot, časovaná bomba. Ruské tankery s ropou děsí Dánsko13.09.24 06:46 Dánsko 0

Deindustrializace Německa začala. Firmy omezují výrobu a mizí do zahraničí13.09.24 06:07 Německo 0

NATO rozhoduje o přímém vstupu do konfliktu na Ukrajině, uvedl Putin12.09.24 19:12 Rusko 0

Šokující odhalení z Bruselu12.09.24 07:05 Evropská unie 0

Krym má být v budoucnu zahrnut do struktur NATO 12.09.24 06:47 Ukrajina 3

Vládě chybí desítky miliard, ale jinak vše v pohodě. Ukrajina nás spasí?11.09.24 14:41 Česká republika 0

Plán bývalého bankéře na záchranu evropské ekonomiky11.09.24 06:50 Evropská unie 0

"Skoro nejméně CO2 v historii." Vědec Kalenda rozbořil Green Deal, byl exkomunikován11.09.24 06:36 Česká republika 0

Nelegitimní prezident Zelenskyj chce ukončit válku na podzim10.09.24 18:39 Ukrajina 0

New York nezvládá migranty09.09.24 11:53 USA 0

Trudeau je nejhorší premiér od 60. let09.09.24 11:40 Kanada 0

Měnové kurzy

USD
22,62 Kč
Euro
25,16 Kč
Libra
29,88 Kč
Kanadský dolar
16,64 Kč
Australský dolar
15,25 Kč
Švýcarský frank
26,75 Kč
100 japonských jenů
16,08 Kč
Čínský juan
3,19 Kč
Polský zloty
5,88 Kč
100 maď. forintů
6,38 Kč
Ukrajinská hřivna
0,54 Kč
100 rublů
24,75 Kč
1 unce (31,1g) zlata
58 384,01 Kč
1 unce stříbra
695,91 Kč
Bitcoin
1 308 917,13 Kč

Poslední aktualizace: 16.9.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 3 278