Jak se vyrábí jednotný názor

Vladimír Stwora

27.3.2024 Komentáře Témata: Nezařazeno 1315 slov

Uveřejňuji zkušenost jednoho amerického blogera, který si dovolil používat vlastní hlavu a prezentovat věci tak, jak je vidí on. Dělám to proto, že my – alternativní scéna – jsme v podstatě na stejné lodi. I my zakoušíme různé větší či menší podrazy oficiálního establishmentu. Od nezobrazování se našich stránek ve vyhledávačích, přes odmítání inzerce, přes zavírání účtu, na které nám chodí drobné příspěvky, přes nedoručování našich emailu (například email odeslaný ze zvědavcové adresy nebude doručen na hotmail.com a ztratí se bez varování. Legrační je, že obráceným směrem email přijde bez problémů), přes otevřené útoky etablovaných médií (viz nedávný útok Seznamu.cz na Nikol Bornovou), přes blokování našich domén až po úplné vypínání našich stránek, jako jsme to zažili v únoru 2022. A to už nezmiňuji nekonečné vláčení po soudech za jednu větu v jednom článku, který jsem ani nenapsal. Chtěl bych, abyste věděli, že nemáme na růžích ustláno, ať v Čechách nebo v Americe, či kdekoliv jinde.

„Buy Me a Coffee“ a teroristický útok na radnici v Crocusu

Ian Kummer

Již dříve jsem psal o pravděpodobné roli americké vlády v teroristickém útoku na Crocus City Hall minulý pátek a dnes mi Buy Me a Coffee zrušil účet a zabavil na něm zbývající prostředky.

Takže tady je několik informací o pozadí. Před něco málo více než rokem jsem si založil účet u Buy Me a Coffee, protože se mi zdál jako jeden z nejlepších pluginů pro dárcovství pro drobného blogera, jako jsem já. Od té doby jsem jeho prostřednictvím získal zhruba 1 000 dolarů. Nebyla to velká částka, ale ani nic, čemu bych se měl posmívat, zejména proto, že pocházela od malé skupiny dlouholetých podporovatelů, z nichž někteří přispívali značnou částkou a opakovaně. A abych byl spravedlivý, obvykle jsem byl trochu líný propagovat svou stránku a příslušný dárcovský plugin. Teď ty peníze „nepotřebuji“ a rozhodně bych bez nich nezahynul, ale součástí mých úvah o vytvoření tohoto penězovodu bylo, že kdybych se z nějakého důvodu později dostal do finančních potíží, můj blog zde je něco, o co se mohu více opřít, abych měl příjem.

S Buy Me a Coffee jsem byl vždycky více než rok docela spokojený. Potíže začaly až 13. března, týden po záhadném varování amerického velvyslanectví před „hrozícím“ teroristickým útokem v Moskvě. Aby bylo jasno, uvádím tuto událost, abych byl spravedlivý a uvedl všechna fakta, a možná k tomu přispěla. Nemyslím si však, že to byl konečný důvod, proč jsem o účet přišel, a vysvětlím proč.

Dne 13. března – jak jsem řekl, po oznámení velvyslanectví – jsem obdržel následující e-mail od společnosti Buy Me a Coffee:

Dobrý den Iane Kummere

Jak už možná víte, Buy Me a Coffee omezila přístup ruských tvůrců na naši platformu, aby dodržovala mezinárodní předpisy a specifická pravidla naší platformy. Nedávno jsme se dozvěděli, že ačkoli vaše výplaty směřovaly do jiné země, podle našich záznamů je vaše skutečné bydliště v Rusku. To bohužel znamená, že se na váš účet vztahují tato omezení.

Abychom zajistili dodržování předpisů a usnadnili vám hladký přechod, žádáme vás, abyste do 15. března iniciovali zrušení svého účtu. Tímto krokem se vyhnete automatické deaktivaci účtu a případnému vrácení zůstatku na účtu vašim podporovatelům.

Zaznamenali jsme také zbývající zůstatek na vašem účtu ve výši 25,00 USD. Ujistěte se prosím, že jste tuto částku vybrali před výše uvedeným termínem, abyste si zajistili veškeré finanční prostředky, které vám náleží.

Děkujeme,

Tým pro dodržování předpisů a řízení rizik
- Buy Me a Coffee

To bylo samozřejmě zvláštní, protože jsem občan, daňový poplatník a rezident USA. Neexistuje žádný zjevný právní základ pro to, aby se na mě osobně vztahovaly zásahy. Není mi ani jasné, o jaké „záznamy“ Buy Me a Coffee šlo, protože nejsem rezidentem Ruska – navštívil jsem tu zemi na turistické vízum.

Zajímavá mi také přišla věta, která mě nabádá, abych dobrovolně smazal svůj účet. Připomíná mi to Twitter (nyní X) nabádající neposlušné uživatele, aby smazali „urážlivé“ tweety a odblokovali si tak účet. Je to rituální sebebičování, něco jako sezení pseudomaoistického boje.

Ale stejně jsem odpověděl:

Jsem občan USA, daňový rezident a živnostník v USA. Webová stránka (readingjunkie.com) je registrovaná v USA a hostuje ji společnost Hostgator, která je rovněž v USA. Neexistují žádné „mezinárodní předpisy“, které by se mě týkaly, a nemám v úmyslu účet zrušit, ale velmi rád poskytnu další informace a dokumentaci, aby se to vyjasnilo, děkuji!

Obdržel jsem včasnou odpověď:

Ahoj Iane, náš tým pro dodržování předpisů provádí dodatečnou kontrolu tvého účtu. Po dokončení přezkumu se vám ozveme, v tuto chvíli nemusíte na svém účtu provádět žádné změny.

V tu chvíli jsem si myslel, že pravděpodobně první e-mail byla nějaká robotická odpověď vyvolaná bůhvíčím. Už dříve jsem měl zádrhele s platebními branami a obchodními platformami a nikdy se mi nestalo, že by řešení něčeho trvalo déle než pár dní. Žádnou další korespondenci jsem od nich neobdržel a na mém účtu nebyla žádná omezení, takže jsem předpokládal, že záležitost je vyřízená.

V sobotu jsem zveřejnil článek Columbo vyšetřuje střelbu na radnici v Crocusu spolu s odpovídajícím memem, který jsem vytvořil a v němž Columbo griluje Antonyho Blinkena:

[...]

To se stalo virálním a během pouhých dvou dnů čtvrtým nejsledovanějším příspěvkem, který jsem zde kdy publikoval.

Dnes, v pondělí, následující pracovní den po teroristickém útoku na Crocus City Hall, mi společnost Buy Me a Coffee pozastavila účet.

Dobrý den Iane Kummere

S lítostí vám oznamujeme, že náš moderátorský tým pozastavil váš účet z důvodu obav z rizika. To bohužel znamená, že s vámi již nebudeme moci spolupracovat.

Jako malá společnost s několika obchodními partnery musíme dodržovat jejich podmínky, které vyžadují, abychom zrušili účty, které porušují jejich zásady týkající se obsahu, zejména ty, které zahrnují nelegální obsah nebo služby. Zbývající částka na vašem účtu bude vašim podporovatelům vrácena do 30 dnů. Doporučujeme vám, abyste je kontaktovali a našli si alternativní způsoby platby.

Pro další vysvětlení doporučujeme přečíst si podmínky služby Buy Me a Coffee a našeho platebního partnera Stripe.

Poslal jsem dotaz s žádostí o vysvětlení – nicméně v tuto chvíli nepovažuji zrušení účtu za přímý důsledek mé dřívější hysterie „jste rezident Ruska“. Jednak se jednalo o nové sdělení, které nebylo zasláno v rámci dříve zahájeného řetězce e-mailů. Za druhé, důvod je jiný. V prvním případě byl problémem můj údajný pobyt v Rusku. Nyní se jedná o porušení „jejich zásad týkajících se obsahu, zejména těch, které zahrnují nelegální obsah nebo služby“. Toto oznámení také nepřišlo s nabídkou, že mi umožní získat zpět zbývající zůstatek (který naštěstí nebyl velký, pouze jeden příspěvek ve výši 5 dolarů, který jsem poskytl o několik hodin dříve). A také na rozdíl od prvního e-mailu se tento výslovně odvolává na Stripe, což je platební brána napojená na Buy Me a Coffee.
Aktualizace: zřejmě nešlo o Stripe.

Na dvě e-mailové žádosti o vysvětlení zatím neodpověděli, takže zatím je možné jen teoretizovat. Pokud však nakonec odpoví, podělím se o to v aktualizaci.

Jak jsem již dříve uvedl, nejsem jediným cílem a Buy Me a Coffee nejsou jediné společnosti zapojené do cenzurní kampaně, která vedla k útoku na Crocus City Hall a po něm.

Aktualizace 1:

Právě jsem získal přístup k účtu Stripe prostřednictvím svého telefonu – je stále aktivní. Takže to byla jednoznačně práce Buy Me a Coffee, ne Stripe.

Dnes večer projdu nepříjemným procesem odstranění funkcí Buy Me a Coffee z mých webových stránek, ačkoli mrtvých odkazů bude stále dost a já s tím nemohu nic moc dělat.

Jak to svého času říkala Jourová? Odstřihnout od zdroje. Odstřihnout od jakékoliv možnosti vydělat peníze na pokrytí nákladů za provoz serveru. Snaží se přátelé, jen co je pravda. Žádná špinavost není dostatečně špinavá, aby jí nepoužili.

Dnes je tomu přesně rok, kdy mě postihla mozková mrtvice. Jsem v pořádku, akorát psát stále nemohu. Nikdy se nedozvím, jestli to byla náhoda, nebo další z plejády jejich zbraní. Koneckonců, piju jim krev už 25 let.

Známka 1.1 (hodnotilo 77)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 2

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Měnové kurzy

USD
23,51 Kč
Euro
25,17 Kč
Libra
29,39 Kč
Kanadský dolar
17,22 Kč
Australský dolar
15,37 Kč
Švýcarský frank
25,74 Kč
100 japonských jenů
14,91 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,58 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 032,65 Kč
1 unce stříbra
642,07 Kč
Bitcoin
1 505 757,11 Kč

Poslední aktualizace: 26.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 3 818