Střelil se Putin do hlavy?

Paul Craig Roberts

29.6.2023 Komentáře Témata: Rusko 1169 slov

Putinův poslední projev patří k něm, které nikdy neměly zaznít. Tím neuváženým projevem dodal Putin váhu americké neokonzervativní propagandě, že je v oslabené a zpochybněné pozici a že USA mohou na Ukrajině zvítězit: „Zdůrazňuji, že od samého počátku událostí byla okamžitě přijata všechna nezbytná rozhodnutí k neutralizaci vzniklé hrozby, k ochraně ústavního pořádku, života a bezpečnosti našich občanů,“ řekl prezident Putin.

Vzhledem k tomu, že ukrajinské síly jsou v podstatě poraženy, je „vzpoura“ prostřednictvím falešných zpráv přesně to, co neokonzervativci potřebovali, aby udrželi konflikt při životě, a proto se Scott Ritter domnívá, že „převrat“ mohla iniciovat Victoria Nulandová.

I kdyby to, co Putin řekl, byla pravda – a to není -, neměl by to nikdy říkat. Ověřil propagandu amerických neokonzervativců. Důsledkem budou další provokace proti Rusku. Nebezpečí plynoucí z těchto provokací činí stále důležitějším, aby Rusko použilo dostatečnou sílu k ukončení konfliktu dříve, než se neokonzervativcům vymkne z rukou.

Putin má očividně poradce třetí kategorie. Místo ověřování neokonzervativní propagandy o Putinovi oslabeném vnitřním nesouhlasem měl Putin říci, že Prigožinův protest ho upozornil na špatné vztahy mezi pěšáky (ve vojenské hatchýrce „boty na zemi“) a vojenským vedením v Moskvě a na přání vojáků, kteří chějí, aby Kreml použil dostatečnou sílu k ukončení konfliktu. Vagnerovi vojáci jsou unaveni umíráním ve válce, která nikam nevede ani nemá vyhlídky na konec.

To by však znamenalo, že chybu udělal Putin, nikoliv Prigožin, a jeho poradci v domnění, že Putina chrání, ho ve skutečnosti ohrožují tím, že potvrzují obraz Putina jako slabého a vnitřně rozporuplného člověka, jak ho vykreslují neokonzervativci.

Ruské vojenské špičky se Prigožina snažily zbavit, protože odmítl převést svou skupinu Wagner pod jejich velení. Vojenské velení se mu odvděčilo nedostatkem munice a dalšími házecím klacků pod nohy. Je možné, že skutečně zasáhli jeden z jeho táborů raketou, aby mu ukázali, kdo je tahy pán. Ať už se stalo cokoli, vojenskému velení se podařilo zbavit se ho, stejně jako se demokraté a CIA zbavili poradce prezidenta Trumpa pro národní bezpečnost, generála Flynna.

Je možné, že se Prigožinovi podařilo upoutat Putinovu pozornost, ale že Putin shledal příběh o „ozbrojené vzpouře“ a „vzpouře“ příliš ustáleným na to, aby mu unikl. Pokud Putin skutečně považuje události z minulé soboty za vlastizradu, proč dal Prigožinovi a Wagnerovým vojákům možnost průchodu?

Začlenil by je vůdce ohrožený Wagnerovými jednotkami do armády, nebo by je rozpustil a stíhal?

Už jsem vysvětlil, proč se nejednalo o převrat.

Jevgenij Prigožin je dlouholetým blízkým Putinovým spojencem. Na Putinovu žádost založil skupinu Wagner Group. Skupina, tak jak vznikla, je oddělena od ruské armády, ale byla vybavena ministerstvem obrany a využívala ruské vojenské základny k výcviku. Spekuluje se, že Putin chtěl skupinu proto, aby mohl provádět vojenské operace s věrohodným popřením. To nedává příliš smysl, protože Wagnerova skupina je ruskou placenou vojenskou silou, která působí pro Rusko. To není možné popřít.

Nevím, proč Putin nechal Prigožina vytvořit Wagnerovu skupinu. Wagnerovu skupinu si představuji jako francouzskou cizineckou legii a jako náhradu za odvod.

Zda se Prigožinovi podařilo získat Putinovu pozornost, se dozvíme, pokud dojde ke změnám ve vyšších vojenských kruzích a pokud Putin nakonec povolí síly, aby konflikt ukončily. Pokud Putin konflikt nedovede do konce, bude pravděpodobným důsledkem jaderná válka.

Plukovník Douglas Macgregor vidí situaci stejně jako já, jen si nejsem jistý, zda si uvědomuje, jakou škodu si Putin způsobil na Západě prohlášením, že Rusko je na pokraji občanské války a velkého vnitřního ozbrojeného konfliktu, a v Rusku svým odsouzením velitele Wagnera a jeho vojáků jako zrádců, kteří chtějí, aby se Rusové navzájem zabíjeli. Níže uvedený videozáznam je cenný nejen kvůli vysvětlení plukovníka Macgregora, ale také kvůli videoklipům, které ukazují nadšení a velkou úctu, kterou ruské obyvatelstvo Rostova projevilo Prigožinovi a jeho vojákům při jejich příjezdu do města minulou sobotu. Rusové jsou na Wagnerovy vojáky hrdí a to, že je Putin odsoudil, pravděpodobně poškodilo Putina více než Prigožina.

Na videu jsou také záběry ministra zahraničí Blinkena, který tvrdí, že Putin je odmítán vlastním lidem, a záběry Bidenova námořního admirála, který slibuje Ukrajině stále více zbraní. Je zřejmé, že reakce Washingtonu na falešné zprávy o „převratu“ je taková, jak jsem ji popsal. Je smutné, že Putin byl tak naivní a skočil do pasti.

Nejen Prigožin a jeho vojáci si přejí rychlý konec války. Chce to i ruský lid. Vítězství je pro ně důležité jako vyjádření jejich suverenity a zdatnosti. Neexistuje žádná omluva pro Putinovu válku bez cíle, která dělá Rusko neefektivním. Jediné, čeho Putin dosáhl, je velké rozšíření konfliktu se zapojením NATO a USA. Rusové umírají bez jakéhokoli pokroku. Ta úmrtí jsou zbytečná.

Nezapomeňte, že ruská zimní ofenzíva se nekonala. Výmluvou bylo, že se nikdy neochladilo natolik, aby půda zmrzla a tanky, dělostřelectvo a vojenské konvoje neuvízly v blátě. Nyní je téměř červenec a letní ofenziva se stále nekoná. Pokud bude Putin dál vyčkávat se svou válkou, budou mít USA a NATO čas vytvořit další ukrajinskou armádu, možná s polskými jednotkami, možná s jednou z džihádistických armád CIA.

Putin také poškozuje bojovou efektivitu tím, že ustupuje vojenskému vedení a rozděluje skupinu Wagner na oddíly a začleňuje je do skupin ruské armády. Ruští vojáci budou závidět, protože nemají úspěchy Wagnerových jednotek. Wagnerovi vojáci jsou starší a zocelení muži a nebudou snášet uštěpačné poznámky. To by nemuselo dobře fungovat a bojová zdatnost Wagnerových vojsk by mohla utrpět ztrátou soudržnosti. V podstatě je Wagnerova skupina speciální jednotkou o velikosti armády. Její zánik by byl pro Západ velkým vítězstvím.

Je velmi snadné pochopit frustraci skupiny Wagner, která vyústila v protest. Povinností vrchního velitele je dovést válku k rychlému a vítěznému konci. Putin svou povinnost nesplnil.

Falešné zprávy o „ozbrojené vzpouře“ přičítám Putinovu selhání.

Nevyřešil doutnající spor mezi Prigožinem a generály a vojákům a zemi předložil nekonečnou válku, která demoralizovala ruský lid.

Pokud Rusko nedokáže porazit ubohou Ukrajinu, jak se může postavit Západu?

Skutečnost, že se ruská a západní média shodují na falešném zpravodajském narativu, který je nyní pevně zakotven v kameni, ještě více vzdaluje konflikt od pravdivého chápání, čímž se maximalizují šance na výbuch, který negativně ovlivní celý svět.

AKTUALIZACE: 10:30 27. ČERVNA 2023

Andrej Korybko přináší Prigožinovo vysvětlení "ozbrojené vzpoury" z minulé soboty a tvrdí, že jde o překroucení pravdy. Prigožinovo vysvětlení mi však připadá věrohodné. Spočívá v následujícím. Prigožin se dozvěděl, že vojenské špičky, které se proti němu spikly, což je fakt, se dohodly na rozpuštění nebo převzetí Wagnerovy skupiny 1. července. Prigožin to považoval za zánik hlavní bojové síly, kterou Rusko má. Jeho "pochod na Moskvu" nebyl ničím jiným než protestem. Jakmile bylo jasné, že dojde ke krveprolití, pochod odvolal.

Pokud je Prigožinova výpověď alespoň z poloviny pravdivá, je Putinova výpověď stejně nepravdivá jako výpověď CNN a amerického ministra zahraničí Blinkena. Vzhledem k tomu, že oficiální narativ je stejně pevně zakotven v Rusku i na Západě, je nepravděpodobné, že by Prigožinova výpověď byla vyslyšena nebo že by se o ní někdo zamyslel.

Domnívám se, že Prigožin má pravdu v tom, že ruská vláda a armáda vedly válku na Ukrajině neuspokojivým způsobem, který přivedl svět na cestu k jaderné konfrontaci.

Putin “Shoots Himself in the Head”? vyšel na stránce PCH 27.6.2023. Přelad v ceně 494 Kč Zvědavec.

Známka 2.6 (hodnotilo 71)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Jak pár fondů kontroluje vaše peníze?Je to „geniálně“ vymyšlené, říká zkušená investiční poradkyně.01.05.24 19:47 Česká republika 0

Korunovační kříž - Buď je na výstavě kopie, nebo je to krajně nezodpovědné! Kdo to platí?01.05.24 15:07 Česká republika 1

Tradiční pálení čarodejnic bylo opět oficiálně zakázáno, stejně jako ohňostroj na Silvestra01.05.24 09:05 Česká republika 1

Jana Marková : Německý chalifát01.05.24 06:44 Německo 1

Cesta do horoucích pekel našeho zdravotnictví 01.05.24 06:31 Česká republika 0

Země G7 včetně Spojených států a zemí EU dosáhly dohody o uzavření všech uhelných elektráren do roku 203501.05.24 00:38 Neurčeno 1

Na amerických univerzitách propalestinské demonstrace sílí navzdory stovkám zatčených (video)01.05.24 00:30 USA 0

Finanční správa rozesílá dopis s novou daní. Nárůst je extrémní 29.04.24 07:51 Česká republika 4

Britský poslanec: „Obávám se, že to bude horší než holokaust“28.04.24 19:26 Británie 0

Nejvyšší soud Ukrajiny zahájil řízení proti Radě kvůli neodstranitelnosti Zelenského28.04.24 19:05 Ukrajina 1

V Charkově bylo zabito 7 důstojníků z České republiky28.04.24 12:10 Ukrajina 4

Zpráva WEF: 98% centrálních bank souhlasí se zavedením digitální měny 28.04.24 10:39 Neurčeno 1

Bělgorod je ostřelován na návrh českého premiéra27.04.24 18:37 Rusko 0

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 3

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,38 Kč
Euro
25,09 Kč
Libra
29,34 Kč
Kanadský dolar
17,05 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,52 Kč
100 japonských jenů
14,88 Kč
Čínský juan
3,23 Kč
Polský zloty
5,80 Kč
100 maď. forintů
6,44 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,02 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 366,19 Kč
1 unce stříbra
628,13 Kč
Bitcoin
1 375 423,36 Kč

Poslední aktualizace: 1.5.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 5 638